12 milliárdot költenek az ALBA takarék ügyfeleire

Vágólapra másolva!
Az ALBA Takarékszövetkezet felszámolása után 13 183 ügyfelet kártalanítanak, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) összesen mintegy 12 milliárd forintot fizet ki. A 100 ezer eurót meghaladó betétrészek 40 százalékát a Takarékbank fizeti ki az érintett betéteseknek. 
Vágólapra másolva!

Az ALBA Takarékszövetkezet 13 183 betétesének 11,9 milliárd forint kártalanítást fizet az OBA. A betétesek 92%-a magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága pedig 0,9 millió forint. A betétesek kártalanítása a jövő héten kezdődik meg.

„Kifizető partnereinkkel, a Magyar Postával és a Takarékbankkal megfeszítve azért dolgozunk, hogy a betétesek minél hamarabb hozzájussanak követelésükhöz, lehetőség szerint a törvény által előírt húsznapos határidőn belül. A célunk, hogy a betétesek többsége a jövő hét elején a kezében tudhassa az ALBA Takarékszövetkezetben elhelyezett megtakarítását." – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

forint Forrás: 123rf.com

A Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása háromféle módon történik:

  1. 100 ezer forintig a Magyar Posta címhelyre kézbesíti a kártalanítási összeget
  2. 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítőt a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget
  3. 2,5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek (magánszemélyek és valamennyi jogi személy) értesítést kapnak arról, hogy melyik takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről.

A takarék vezetői semmit sem kapnak

A Takarékszövetkezet vezető állású tisztviselői és velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozók betéteit az OBA nem fizeti ki.