Vágólapra másolva!
Kapkodták nyáron a Nike sportszereit, nagy részben a foci-világbajnokságnak köszönhetően. Az amerikai vállalat eredményei a vártnál jóval nagyobb ütemben javultak, aminek a részvényesek is örülnek, így a cég papírjai soha nem látott szintekre kerültek.
Vágólapra másolva!

Remekül sikerült a Nike legutóbbi nyara az értékesítések szempontjából. Az augusztussal záruló negyedév során ugyanis 7,98 milliárd dolláros árbevételt ért el a sportszergyártó, ami 14,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi bevételeknél. Ez ráadásul alaposan meglepte a piacot, mivel az elemzők ennél némileg alacsonyabb bevételekre számítottak.

Bővült a profit

Az eladások pörgésének köszönhetően a profit is tekintélyes ütemben bővült, a 962 millió dolláros nettó nyereség közel 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a részvényenkénti 1,09 dolláros tisztított profit 27 százalékos növekedést mutatott. Ráadásul ez utóbbi szintén a vártnál nagyobb mértékben tudott növekedni.

Forrás: Investor.hu

Segített a Vb

A Nike nagy részben a nyári foci-világbajnokságnak köszönheti a termékei iránti megugró keresletet. A Vb-n szereplő 32 csapat közül 10-et az amerikai sportszergyártó öltöztette, köztük a házigazda brazilokat is. Ez remek marketingnek bizonyult és segített felpörgetni az ilyenkor amúgy is megugró sportszer-értékesítéseket.

Így annak ellenére, hogy a labdarúgó-világbajnokság főszponzora a nagy rivális Adidas volt, a Nike is hatalmas mértékben tudott profitálni az eseményből. Ahhoz, hogy eldöntsük, melyik óriáscég nyerte a rivalizálást a nyáron, az Adidas eredményeit is meg kell ismernünk, amit november 6-án fog nyilvánosságra hozni a német sportszergyártó.

A 2014-es labdarúgó-világbajnokság mezszponzorai Forrás: Reuters, Investor.hu

Már Kínában is

Külön pozitívum, hogy a fő piacain tudott hasítani a vállalat. Nyugat-Európában például 25 százalékkal, Észak-Amerikában 12 százalékkal tudott emelkedni az árbevétel, még az erősödő dollár ellenére is, mely nyomás alá helyezte az eredményeket. Ezen túl Kína is egyre nagyobb piaccá válik a vállalat számára, az ázsiai országban már 679 millió dolláros árbevételt tudott elérni a társaság, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

További jó hírek

A Nike további jó hírekkel is szolgált, mivel bejelentették, hogy az idei pénzügyi évben az egy részvényre jutó profit (EPS) 20 százalékkal emelkedhet tavalyhoz képest. A részvényenkénti nyereség így a 3,66 dollárt is elérheti, ami jóval magasabb lenne az elemzők által vártnál, mivel a szakértők 3,46 dolláros EPS-t prognosztizálnak.

Forrás: Investor.hu

Megpattant az árfolyam

Az eredményeknek értelemszerűen örülnek a Nike részvényesei is. A cég papírjai 7,3 százalékos ugrással reagáltak a remek híreknek, amivel az árfolyam ma 85,6 dolláron, korábban soha nem látott szinten nyithat. A napokban már felhívtuk a figyelmet, hogy a Nike árfolyama nemrégiben küzdötte le a 80 dolláros szintet, ami után megnyílt a tér a további emelkedés előtt. Az erős kitörés után a következő megállót a 90 dolláros szint jelentheti a részvény számára.

Nike napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu