Csak a magyar jegybank vág bele az ingatlanbizniszbe

Euróbai Központi Bank, új épület
Vágólapra másolva!
Több ország jegybankjának van nyaralója, sportkomplexuma, de Matolcsy szerint az sem egyedülálló, hogy befektetési céllal vásároljanak ingatlanokat. A külföldi intézmények válaszai szerint azonban nem így és nem pont erre költik a pénzüket.
Vágólapra másolva!

– áll az MNB közleményében. A külföldi jegybankok azonban nem a gazdálkodásuk nyereségessé tétele miatt vesznek ingatlanokat.

Legalábbis egy sem akad a nekünk válaszoló intézmények közül, aki így tenne. Elméletileg, ahogy a magyar intézménynek, úgy a külföldieknek sincs eredménycéljuk, az árstabilitás elérése és a pénzügyi rendszer védelme a feladatuk, ami sokszor pénzbe kerül. A sikeresség tehát egyáltalán nem az eredményben mérhető, sőt inkább a sikerességet veszélyezteti, ha hasonló céljai vannak egy jegybanknak.

Az Eiffel Palace homlokzata Forrás: MTI/Balaton József

Jegybankárok céges üdülői

Az valóban nem ritka, hogy egy jegybank nyaralókat tartson fenn. Van, ahol külföldi kollégák számára is tudnak szállást adni, de a sportkomplexumok sem ritkák. Ezeket gyakran használják különböző konferenciákra és oktatási, továbbképzési célra. A szomszédjainkkal kezdve a románoknak is van több ilyen ingatlanuk. A bukaresti épületüket még a 19. században vásárolták, itt működik maga a jegybank, de előadásokat, konferenciákat is szerveznek. A rendszerváltás után vásároltak még két másik ingatlant is a hegyekben, ez elsősorban rekreációs célokat szolgál, vagyis itt nyaralhatnak a dolgozók, de ugyanúgy alkalmasak szakmai rendezvények lebonyolítására is.

A Román Nemzeti Bank épülete Forrás: DPA/AFP/Uwe Gerig

A törvény sem engedi

A Román Nemzeti Bank még fontosnak tartotta elmondani, hogy nem tervezik más ingatlan vásárlását, de a román jegybanktörvény sem engedné meg ezt nekik, annak módosításához pedig a parlament kellene.

A Cseh Nemzeti Banknak 34 kétágyas lakása is van, ahol vendégeiket tudják elszállásolni. De alkalmazottak is lakhatnak itt, amíg saját lakást nem találnak. Az angoloknak sincs nyaralójuk, mert az ott dolgozók különböző területeken laknak, így nem tudná mindenki azonos módon használni. De cserébe van egy sportkomplexumok, amelyet bárki igénybe vehet, ha bérletet vásárol. Ők sem tervezik, hogy bővítenék az ingatlanbefektetéseiket.

A német jegybank ingatlanjai Forrás: Deutsche Bank

A németeknek is jó dolguk van, több céges nyaraló közül is választhatnak. Ahogy a képeken is látszik, ezek inkább hegyi ingatlanok, ahol síelni és túrázni is lehet.

A nyugdíjra kell

Az osztrákok az egyetlenek, akik válaszukban azt írják, hogy tényleg van befektetési céllal ingatlanuk. De ez sem a jegybank eredményét növeli, hanem az alkalmazottak nyugdíjalapjának számos befektetése közül az egyik. Az osztrák jegybankároknak sem kell azonban messze menniük egy kis pihenésért. A nemzeti bankjuk szponzorál egy sportklubot, cserébe az alkalmazottak is használhatják a létesítményt. Nem tervezik, hogy további ingatlanokat vásárolnának bármilyen céllal.

Az Európai Központi Bank új épülete Forrás: AFP/Frank Rumpenhorst

Új iroda lesz

Matolcsy nyílt levelében még az Európai Központi Bankot is említette, de ennek új épülete nem befektetés, vagyis nem adják ki. Ide költözik át majd a teljes bank. Az Eiffel Palace kapcsán nincs arról szó, hogy a magyar jegybank valamikor elfoglalná az épületet.

Szavazzon!

Ön szerint a jegybank fektessen be ingatlanokba, hogy növelje a nyereségét?