Fellélegezhet az Air France

Vágólapra másolva!
Kedden befejezik 15 napja tartó, rendkívül költségessztrájkjukat az Air France-KLM pilótái, melynek eredményeként a légitársaság is fellélegezhet. A hírre nagyobb emelkedéssel reagáltak a vállalat részvényei. 
Vágólapra másolva!
  • Befejezték a sztrájkot az Air France pilótái, akik keddtől a normál menetrend szerint fogják folytatni munkájukat.
  • A pilóták szeptember 15-étől sztrájkolnak a cégnél tervezett átalakítások ellen tiltakozva. A munkabeszüntetés a vállalat szerint naponta 20 millió eurós költséget jelent a számukra, így a 15 napos megmozdulás a becslések szerint 300 millió eurójába kerülhetett a vállalatnak (nem beszélve arról, hogy számtalan járatot kellett törölniük).
  • Emiatt pedig az aktuális negyedévre várt 525 millió eurós nettó profit is jóval alacsonyabb (325 millió eurós) lehet majd az elemzői prognózisnál.
  • A hatalmas költségek miatt az Air France árfolyama 12 százalékot esett a munkabeszüntetés megkezdése óta. A sztrájk befejezésének pedig így értelemszerűen örülnek a befektetők, így a papírok ma 1,4 százalékkal erősödnek.
Air France-KLM napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu
  • Az Air France már a múlt héten bejelentette, hogy a munkabeszüntetések befejezése érdekében inkább elveti az európai fapados leányának, a Transaviának a fejlesztésére vonatkozó terveit, és inkább csak a franciaországi fapados fejlesztésére koncentrál.
  • A pilóták amiatt tiltakoztak, mert attól tartottak, hogy sokan a Transaviához kerülnek majd át, ahol alacsonyabb bérekkel és kedvezőtlenebb munkafeltételekkel foglalkoztatná őket a légitársaság. Ezen túl attól féltek, hogy számos munkahely is meg fog szűnni az átszervezésekkel.
  • A pilóták (és az őket képviselő szakszervezet, az SNPL) tiltakozása ellen az Air France-ban jelentős részesedéssel rendelkező francia állam is felemelte a szavát, egoizmussal vádolva az alkalmazottakat, akiket felszólított a munkájuk azonnali folytatására.

Az Air France-nál zajló sztrájkokról szóló korábbi cikkeink: