Három csomagot szerzett meg a Telekom

Vágólapra másolva!
Délelőtt kihirdette a még májusban kiírt frekvenciatender végeredményét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A pályázaton a Magyar Telekom, Vodafone, Telenor és Digi négyes végül közel 131 milliárd forintot költött el a 104 milliárdos minimumdíjjal szemben.
Vágólapra másolva!
  • A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kihirdette 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok hasznosítására vonatkozó frekvenciatender végeredményét.
  • A stratégiai jelentőségű frekvenciasávok használati jogosultságának értékesítése összesen 130,6 milliárd forintnyi bevételt biztosít az államháztartás számára, amelyet október 9-ig kell befizetniük a szolgáltatóknak.
  • A szolgáltatók 2034. június 15-ig nyertek jogosultságot a frekvenciák használatára.
  • A döntés értelmében a Magyar Telekom három csomagot szerzett meg. Az "A" csomag keretében a 800, a 900 és a 2600 MHz-es frekvenciák használatáért 33,225 milliárd forintot fizet a telekomcég.
  • A "D" és "E" csomagban az 1800 MHz-es frekvenciatartományban kapott engedélyt a Magyar Telekom 15 milliárd és 10,425 milliárd forintért.
  • Ezzel összesen 58,65 milliárd forintot fizet a vállalat a frekvenciák használatáért, ami a negyedik negyedév eredményét fogja terhelni.
  • Az összegnek örülnek a befektetők, a Magyar Telekom részvényei erősödni kezdtek a bejelentésre, 1,4 százalékos pluszt szedtek össze.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság még májusban írta ki a ma zárult frekvenciatendert, melyen a hatóság legalább 104,1 milliárd forintos bevételre szeretett volna szert tenni. Ebből a Magyar Telekom által megpályázott csomagokért minimum 35,5 milliárdot kért az NMHH. Ehhez képest a vállalat 52 százalékkal többet, azaz 58,65 milliárd forintot költött el.

Forrás: Investor.hu

Mi állhat a nagyobb kiadás mögött?

A három megvásárolt csomag közül a legdrágábbért, azaz az „A” csomagért tulajdonképpen a minimális árat, 33,23 milliárd forintot fizette meg a Magyar Telekom, azaz itt vélhetően nem volt komoly verseny a megszerezhető blokkért. Nem úgy, mint az 1800 MHz-es sávokért, amiért a Vodafone és a Digi is versengett. Végül a Magyar Telekom kettő csomagot is megszerzett a háromból, ugyanakkor ennek meg is volt az ára, hiszen a 2,65-2,65 milliárd forintos minimum díjjal szemben 10,43, illetve 15 milliárd forintot fizetet. Utóbbi a megadható maximális összegnek felel meg.

Ennek ellenére nagyjából azt mondhatjuk, hogy az 58,65 milliárd forintos összeg, amit a frekvenciatenderre költött a Magyar Telekom, megegyezik a várakozásokkal. Az elemzői előrejelzések ugyanis az 50-63 milliárd forintos tartományban szóródtak. Igaz, az általunk összegyűjtött konszenzus csupán négyelemű (Citi, Concorde, Erste, Ipopema) volt.

Forrás: Investor.hu

Miért is olyan fontos ez a befektetők számára?

A frekvenciatender igen komoly kiadás a távközlési cégek, így a Magyar Telekom számára is. Az 58,65 milliárd forintos beruházás nagy tehernek számít a Telekom számára, amely június végén 433 milliárd forintos nettó hitelállománnyal rendelkezett. Ezzel az osztalékfizetés alapkövének számító 42,5 százalékos eladósodottsági ráta is tovább emelkedhet, változatlan feltételek mellett a frekvenciatendert is figyelembe véve a ráta 46 százalék közelében állt volna június végén.

A befektetők számára ugyanakkor korántsem mindegy, hogy hogyan is fest a vállalalt eladósodottsága, hiszen a menedzsment ehhez köti az osztalékfizetéseket. Nem elég ugyanis, hogy az elmúlt negyedévekben rendre a menedzsment komfortzónáján kívül esett az eladósodottsági mutató, most úgy néz ki, hogy a frekvenciakiadások miatt nem is tud majd a 30-40 százalékos sávba visszasüllyedni egykönnyen a ráta.

Forrás: Investor.hu

Ez azonban nem számít óriási újdonságnak, hiszen az elmúlt hetekben, hónapokban több elemzői is visszavágta osztalékvárakozását. Jelenleg több szakértő is úgy vélekedik, hogy jövőre is elmaradhat az osztalékfizetés.

Merre tovább?

Habár az elmúlt hetekben megtört a Magyar Telekom április óta tartó emelkedő trendje, fontos fejlemény, hogy a nagyobb zuhanásnak sikeresen szabott gátat a 350 forintos támasz. Sőt, a mai bejelentésre 2 százalékot ugrott az árfolyam. Ezzel, ha a 360 forintos szintetn is sikerülne túljutni, akkor akár a korábbi trendcsatornát is megcélozhatná az árfolyam. Ellenkező esetben a 350 forintos szintre mindeképp érdemes odafigyelni, hiszen ennek eleste igen negatív jelzés lenne. Ekkor a 332 forintos szinten lévő fontosabb támaszokra hárulhat kulcsszerep.

Magyar Telekom napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Összességében igen jól jártak az Investor Trader azon ügyfelei, akik tavaly decemberben megfogadták öteltünket a Magyar Telekom részvényével kapcsolatban. Ha szeretne ehhez hasonló befektetési ötleteket kapni, akkor érdemes számlát nyitni, melyet az alábbi oldalon egy-két kattintással tehet meg.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.