Zöld utat kapott az Apple Kínában

Vágólapra másolva!
Mint arról beszámoltunk, az iPhone 6 sikeres debütálása után egy nagyon fontos kérdés nyitva maradt még: mikor kezdődhet meg a telefon kínai árusítása. Hiába kelt el több mint 10 millió példány az első hétvégén a világ többi részén, az ázsiai országban még váratott magára az új készülékek debütálása. A feszült várakozásnak ezennel vége, ugyanis a kínai hatóságok jóváhagyták a forgalmazást.
Vágólapra másolva!

Ragyogó hír az Apple számára, hogy az utóbbi hetek bizonytalansága után, végre felszállt a füst és folytathatják egyik legfontosabb piacuk meghódítását az iPhone 6-tal is. A kínai hatóságok ugyanis zöld utat adtak az iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékek forgalomba hozatalának.

A kínai vásárlók október 10-től kezdhetik meg a telefon online előrendelését, a bolti árusítás pedig 17-én indul. Különösen kellemes meglepetés ez annak tükrében, hogy nem is olyan régen még arról szóltak a pletykák, hogy az ázsiai országban a forgalmazás nem indulhat meg 2015-nél korábban.

Az okos telefon árusítását a kínai állam alapos ellenőrzése akasztotta meg, ugyanis a kínai hatóságoknak eleinte komoly aggályai merültek fel a személyes adatok védelmével kapcsolatban. A szakértők vitatták a telefon szoftverfrissítésének hibáit is, amely múlt héten okozott világméretű felháborodást a felhasználók körében.

A bejelentés azért fontos az Apple számára, mert Kína hatalmas piac a gyártók számára, ráadásul a verseny is egyre éleződik a vállalatok között. Aa kiaknázandó piac nagyságát pedig jól mutatja, hogy az ország legnagyobb szolgáltatója, a China Mobile több mint 700 millió előfizetővel rendelkezik. Mindezek után azonban fellélegezhet az Apple, és az árusítás megkezdésével a vállalat folytathatja harcát a Samsunggal szemben is. Azonban nem szabad megfeledkezni a vállalat legnagyobb kínai kihívójáról, a Xiaomi-ről sem, amely jelenleg több telefont ad el Kínában, mint a koreai és az amerikai vetélytárs.

A kedvező hírnek köszönhetően 1 százalékos pluszban nyithatnak az Apple részvényei.

Apple napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu