Tulajdonosaira öntené a pénzt az Adidas

Vágólapra másolva!
Rengeteg pénzt zúdít befektetőire az Adidas, a társaság ugyanis egy 1,5 milliárd eurós programot jelentett be, ami igen kedvező a részvényesek számára.
Vágólapra másolva!

Részvények visszavásárlása

Az Adidas programja alapvetően két részből fog állni. Egyrészt saját részvény visszavásárlásokból, melyek a jelenlegi (negyedik) negyedévben kezdődnek majd, és egészen 2017 végéig tartanak majd. A fő finanszírozási forrás az alaptevékenységből származó cash-flow lesz, áll a cég közleményében.

Forrás: Adidas, Investor.hu

Az Adidas ugyanakkor kiemelte azt is, hogy ettől még az osztalékfizetési szabály változatlan marad, miszerint az éves osztalék az EPS 20-40 százaléka körül alakul majd. Az elemzők egyébként a jelenlegi üzleti év után 1,35 eurós osztalékot várnak, ami 2,5 százalékos osztalékhozamnak felelne meg a jelenlegi árfolyam alapján. Ez ugyan alapvetően nem számít magasnak, de a német részvények között, ebben a hozamkörnyezetben jónak számít.

Eurókötvény

A másik fontos lépés, hogy a sportszergyártó 1 milliárd euró értékben bocsát majd ki eurókötvényeket. Az ebből származó bevétel egyrészt adósságok visszafizetésére szolgál majd, másrészt pedig a saját részvény vásárlási programhoz biztosít fedezetet.

Ez valamelyest érthető is, mivel az Adidas utóbbi negyedévekben látott pénzügyi teljesítménye igen gyenge volt, és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval. Ezért is lehet szüksége a tőkeáttétel növelésére a cégnek, vagyis idegen forrásokra.

Az elemzők szerint ez egyáltalán nem meglepő az Adidas helyzetében, a társaság ugyanis próbálja valamelyest növelni az eladósodottságát, az ebből szármató tőkeáttétel pedig kedvezőbb finanszírozási struktúra segítségével növelheti a cégértéket.

Ezzel együtt a bejelentés viszont annak is szólhat, hogy az elmúlt hónapokban igen gyenge volt a részvénnyel szembeni hangulat. Ezt csak tetézték a menedzsment negatív hangvételű kommentárjai (profit-warningok), amelyek egészen 55 euróig visszalökték az év elején még 90 euró felett járó árfolyamot.

Ez alapján könnyen lehet, hogy a menedzsment így szeretne fordulatot indukálni a befektetői hangulatban, ez pedig egyelőre sikeresnek bizonyul. A mai iránykereső nemzetközi hangulatban közel 3 százalékos pluszban jár az árfolyam, ám a 60 eurós szint közelében nem nagyon tud elszakadni a részvény.

Az Adidas napi grafikonja (Xetra) Forrás: AmiBroker, Investor.hu