Az élelmiszerek durván drágulnak Oroszországban

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter szerint az embargó miatt.
Vágólapra másolva!

A nyugati országokból származó élelmiszer behozatalának korlátozása miatt meredeken emelkednek az élelmiszerárak Oroszországban, állapította meg Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a moszkvai nemzetközi befektetési fórum ülésén. Az orosz jegybank elnöke a tanácskozáson közölte, hogy nem tudják tartani az 5 százalékos inflációs célt, a jegybank várakozásai szerint 2014-ben 8 százalékos lesz a fogyasztói áremelkedés. Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter is azt mondta, nagy a kockázata annak, hogy 2014-ben a 7,5 százalékot is meghaladhatja a rubel romlása.

Fájdalmas válaszlépés

Moszkva augusztus 7-én tiltotta meg a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, szalámik, valamint a baromfi, hal, sajt, tej és tejtermékek behozatalát az Európai Unió tagállamaiból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. Az embargóval Oroszország a fenti államok büntetőintézkedéseire reagált, amiket azok az oroszok Ukrajna-politikája miatt vezettek be.

Dán sajt még van

Litván sajtok és egyéb tejtermékek továbbra is kaphatók az egyik moszkvai áruházlánc boltjaiban. Emellett finn és dán sajtkrémeket is árulnak.