Sereghajtók vagyunk a mobilinternetet használók között

Mobilinternetet használók száma.
Vágólapra másolva!
Míg az OECD országokban az emberek 72,4 százaléka használ mobilinternetet, addig Magyarországon csak az emberek 27,7 százaléka netezik vezeték nélküli hálózaton. A kelet-közép-európai régió országaiban 100 lakosra jelentősen több vezeték nélküli internetcsomag jut, Szlovákiában 55,3, Lengyelországban 61,3, Csehországban pedig 62,5. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon a mobilinternet drága. Átlagos ára a havi bruttó átlagkereset 6,8 százalékát teszi ki, amellyel jelentősen meghaladja a legtöbb ország arányát. Szlovákiában például a fizetésekhez képest feleannyit kell áldozni mobilinternetre, így ott kétszer akkora az előfizetők száma. Itthon inkább a megfizethetőbb kábeles internet illetve a DSL-kapcsolat elterjedt – mondta Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője.

Vezeték nélkül kényelmesebb. Forrás: AFP/Hendrik Schmidt

Utolsók vagyunk

Az Internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál adatai szerint az OECD államokban a szélessávú mobilinternetet használok száma egy év alatt 3 százalékkal 72,4 százalékra nőtt. Míg hét tagországban minden lakosra több mint egy mobilinternet-előfizetés jut (Finnország, Ausztrália, Japán, Svédország, Dánia, Dél-Korea, USA), addig Magyarországon átlagosan csupán minden negyedik lakos rendelkezik mobilinternet-előfizetéssel, amellyel az európai tagországok rangsorában az utolsó helyen vagyunk. Ugyanakkor a kelet-közép-európai OECD-tagországok, például Csehország vagy Lengyelország ennél több mint kétszeres arányt mondhatnak magukénak.

Megfizethető csomagdíjak

A mobilnet használók bővüléséhez hozzájárulhat a szélessávú mobilinternet lefedettségének növelése, a 4G-technológia további fejlesztése, illetve az okostelefonok és a hordozható eszközök árainak csökkenése. A legnagyobb előrelépéshez azonban kétségkívül a megfizethető csomagdíjak tudnának hozzájárulni.