Buffett: Óriási hiba volt a Tesco

Vágólapra másolva!
Hatalmas hiba volt Tesco részvényekbe fektetni. Ezt állítja Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere, akinek kijelentése a Tesco-papírok idei 45 százalékos zuhanása után nem tűnik túl meglepőnek. 
Vágólapra másolva!

Hatalmas hiba volt 2006-ban Tesco részvényekbe fektetni. Ezt jelentette ki Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere, akinek a befektetési tanácsairól mi is gyakran megemlékeztünk már (bővebben ezen az oldalon talál érdekességeket a befektetőről).

Warren Buffett Bill Gates társaságában tavaly nyáron. Forrás: AFP

A Tesco papírjainak idei teljesítményét látva nem lepődünk meg Buffett kijelentésén. Az egykor szebb napokat is látott kiskereskedelmi-lánc részvényei ugyanis 45 százalékot zuhantak már ebben az évben, és pénteken 11,5 éves mélypontra került az árfolyamuk. Ezzel pedig a FTSE 100 részvényindex legrosszabbul teljesítő komponensének számítanak.

Tesco heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A részvények a Tesco szenvedése miatt mutatnak be hatalmas mélyrepülést, a vállalat ugyanis szinte folyamatosan pocsék hírekkel szomorítja befektetőit. A cég elsősorban a diszkont-üzletláncok (Aldi, Lidl) előretörése miatt szenved, és az elmúlt években már négy profit-figyelmeztetést volt kénytelen közzétenni. Ráadásul a hetekben derült ki, hogy a menedzsment 250 millió fonttal felülbecsülte az féléves eredményvárakozásait, ami után hatósági vizsgálatok is indultak a Tesco ellen.

Buffett - aki a Tesco harmadik legnagyobb részvényesének számít 4,1 százalékos tulajdoni hányadával - jelentős veszteségeket szenvedhetett már el ezen a befektetésén. A jellemzően hosszú távra bevásároló szakember 300-400 penny közötti árfolyamon vehetett a cég részvényeiből még 2006-ban, amikor a Tesco dinamikus terjeszkedést valósított meg Nagy-Britanniában és külföldön egyaránt.

tesco vásárlók portál Forrás: Flickr!Andy Warran

A milliárdos még 2012 elején, egy sokkoló profitwarning után is bízott a cégben, és 5 százalékra növelte részesedését, amikor minden befektető szabadult a Tesco papírjaitól. Ahogy Buffett is elismerte most, ez hiba volt. Az azonban figyelemre méltó, hogy Buffett tavalyi 15 legnagyobb befektetése közül csak a Tesco volt veszteséges, a többi 14 mind nyereséges pozíciónak felel meg.

Ez alapján pedig egy érdekes tanulságot is levonhatunk a történetből. Márpedig azt, hogy még a világ leggazdagabb emberei, és leghíresebb befektetői sem tévedhetetlenek, és nem feltétlenül érdemes mindig vakon követni a tanácsaikat. Befektetési döntés meghozatalakor figyelembe lehet venni a milliárdosok ajánlásait is, azonban a végső döntést mindig a saját elemzésünkre alapozva érdemes meghozni.

A Tescóról szóló további cikkeinket ezen az oldalon találja.