Ez a megoldás az alacsony banki kamatok ellen

Vágólapra másolva!
A korábbi évektől eltérően most egy olyan korszakba léptünk, amikor a bankban tartott pénzünkért csak elenyésző kamatot kapunk. Az átlagos éves kamat nagysága Magyarországon kevesebb, mint 2 százalék, nem is csoda talán, hogy sokan saját kezükbe akarják venni pénzügyeiket és olyan megoldást keresnek, amellyel valóban gyarapítani tudják megtakarításaikat. Mit tanácsolhatunk azoknak, akik elfogadható hozamokat szeretnének elérni?
Vágólapra másolva!

Irány a befektetési alapok?

Bár néhány éve még akár 10 százalékos kamatot is kaphattunk a bankban tartott pénzünkért, ma már egészen más világot élünk. Erre pedig a lakosság egyre nagyobb része is kezd ráébredni. Sokan elkezdtek olyan eszközöket keresni, amellyel nem bankot robbantani akarnak, hanem mindössze a jelenlegi kamatkörnyezetet túlszárnyalni. Az érdeklődés mindenesetre kézzel tapintható, az Investor.hu szenior elemzőjét például a héten a Tv2 Mokkájában kérdezték a választási lehetőségekről.

Természetesen a nagyobb hozam sosincs ingyen, az mindig némi kockázat felvállalásával jár együtt. A jelenlegi trendek alapján azonban úgy tűnik, a lakosság ezt hajlandó vállalni. Szerencsére vannak már olyan eszközök, amelyek a legtöbb elvárásnak megfelelnek, elég csak szétnéznünk a befektetési alapok széles termékkínálata között.

Befektetési alapok tőkeáramlása Forrás: BAMOSZ, Investor.hu

Hogyan működnek?

A befektetési alapok összegyűjtik a befektetők pénzét, majd - korábban szigorúan meghatározott befektetési politika szerint - profi portfólió menedzserek fektetik azt be. A befektetők a pénzükért cserébe befektetési jegyeket kapnak, ezek fejezik ki részesedésüket az összegyűjtött vagyonból, az alap hozamából pedig mindenki részesül. A befektetési alapok legnagyobb előnye tehát, hogy nem kell profi befektetővé válni, csak a megfelelő befektetési alapot kell megtalálni: annak befektetési jegyét megvásárolva már egy komplett portfóliót birtokolhatunk. Ezek a professzionális alapkezelők szakértelmének köszönhetően, az adott befektetési politika mellett, kellően magas hozamokkal és az egyedi értékpapírok vásárlásának kisebb kockázattal rendelkeznek.

Sokszínűség

A befektetési alapok további nagy előnye adódik azok sokszínűségéből is. A befektetésüket tervezők ma már számtalan típusból válogathatnak, és kockázattűrésüktől, a befektetés időtávjától és az elvárt hozamtól függően egészen biztosan találnak megfelelőt maguknak. Nézzük hát végig a manapság legnépszerűbb befektetési alapok legfontosabb tudnivalóit, már csak azért is, mert ezeket szép számban az Investor Trader ügyfeleknek is elérhetőek csupán pár kattintással.

Mit tudnak pénzpiaci alapok?

A pénzpiaci alapok képzik a befektetési alapok legnépszerűbb csoportját. Kockázat szempontjából ezek állnak talán legközelebb a bankbetétben történő megtakarításhoz, hiszen az ezekben összegyűjtött vagyont többségében betétbe és rövid (egy éven belüli) lejáratú állampapírokba fektetik. A leírtakból következik, hogy a pénzpiaci alapok a leginkább likvid alapok, melyek a legkisebb kockázattal járnak, ám ennek következtében a hozamaik is a legalacsonyabbak közé tartoznak. Azoknak ajánlott leginkább, akik egészen minimális mértékben hajlandóak csak kockázatot vállalni.

Milyenek a kötvény alapok?

A kötvény alapok jelentik a pénzpiacinál egy fokkal kockázatosabb alapok típusát. Ezek attól függően további altípusokra bonthatók, hogy az alap többségében rövid, hosszú vagy nem meghatározott futamidejű kötvényekbe fektet. Kötvény alapokkal a pénzpiaciaknál már nagyobb hozamokat is el lehet érni, viszont a kockázatok is valamivel jelentősebbek. Ha például a fejlett világban megindul idővel a kamatemelési ciklus, az a kötvényalapoknak nem tesz majd jót, sokan ezért is keresnek más alternatívákat helyette.

Megoldás a részvényalap?

A részvény alapok tartoznak az egyik legnagyobb kockázattal járó alapok közé, de a legnagyobb hozamokat is ezekkel lehet elérni. Az alapok a befolyó vagyon többségét részvényekbe fektetik, így a részvényekre jellemző nagyobb árfolyam ingadozások miatt mindenképpen hosszú távra, minimum 5-7 éves befektetésnek ajánlottak. Az olyan pénzekre, amelyekre rövidebb távon lehet szükség azért nem ajánlott ebben a befektetési formában tartani, mert könnyen előfordulhat, hogy pont akkor van alacsonyan az árfolyam, mikor szükségünk lenne a pénzre.

Vannak átmenetek is

A vegyes alapok jelentik az átmenetet a kötvény és a részvény alapok között, ezeken az értékpapírok mindkét típusa megtalálható. A vegyes alapoknak több alaptípusa van a részvények és a kötvények arányától függően. Eszerint találhatók óvatos, kiegyensúlyozott és dinamikus altípusok, amelyekben a részvények túlsúlya egyre jobban növekszik. A vegyes alapok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami nem csoda, hiszen a portfólió kötvény része nem engedi a nagyobb mértékű áringadozásokat, a részvények mégis lehetőséget nyújtanak nagyobb hozamok elérésére.

Teljes védelem, a hozam lehetőségével

A pénzpiaci alapokhoz hasonlóan a legbiztonságosabb típusok közé tartozik a tőkevédett alap is. Nem bukhatjuk el a tőkénket, viszont bizonyos feltételek teljesülése esetén magasabb hozamra tehetünk szert, mint pusztán egy bankbetéten keresztül. Ebben az esetben viszont a biztonságért cserébe gyakran le kell mondanunk a likviditásról. Ezek az alapok ugyanis többségében megkövetelik, hogy pénzünket adott ideig bent tartsuk, ha ezt megszegjük, általában büntető kamatot vonnak le.

Az egyik legnépszerűbb alapkategória

Az abszolút hozamú az egyik legdinamikusabban növekvő alaptípus. Ennek befektetési politikája szerint a cél, bármilyen piaci környezetben pozitív hozamokat elérni. Ennek érdekében nincs megkötve, hogy milyen eszköz csoportba fektethet a portfólió menedzser, a pozitív hozam utáni hajsza mindennél fontosabb. Ezzel az alaptípussal azért kell vigyázni, mert a magyarországi abszolút hozamú alapok többsége nem tekint vissza hosszú múltra, ezért nem lehet tudni, milyen teljesítményt fognak nyújtani, ha változik a piaci környezet. Az elmúlt években mindenesetre több olyan alap is akadt közöttük, mellyel meglehetősen szép hozamokat lehetett elérni.

Hogyan válasszunk?

A legfontosabb tanács, hogy soha ne az alapok múltbeli teljesítménye alapján fogalmazzuk meg elvárásainkat. Az ugyan adhat némi támpontot az alap várható teljesítményére vonatkozóan (leginkább a portfólió menedzser képességeit olvashatjuk ki belőle), de soha semmi nem garantálja, hogy az a jövőben is hasonlóan tud majd teljesíteni. Ha befektetéseinket tervezzük, a lényeg, hogy már első körben három dolgot tisztázzuk magunkban: milyen időtávra vagyunk hajlandóak lemondani pénzünkről, milyen kockázatot vagyunk képesek még nyugodtan elvállalni és mindezért milyen hozamelvárásaink vannak? Ha ezeket eldöntöttük, nekiállhatunk böngészni a rendelkezésre álló számtalan befektetési alap között és egészen biztosan meg fogjuk találni a nekünk valót. A megfelelő befektetési alapok keresését akár az Investor Trader honlapján is elkezdhetjük, ahol számtalan alap közül válogathatunk és a nekünk tetszőt akár néhány kattintással meg is vásárolhatjuk.