Magasan száll az easyJet

easyJet napi grafikon
Vágólapra másolva!
A korábban vártnál is magasabb lehet az idei profit az easyJetnél a légitársaság mai bejelentése szerint. A vállalat elsősorban a hagyományos európai légitársaságoknál lévő sorozatos sztrájkokból is profitál, aminek hírére hatalmasat ugrott a részvényeinek árfolyama. 
Vágólapra másolva!
  • A szeptemberrel végződő pénzügyi évében 575-580 millió font között alakulhatott az easyJet adózás előtti profitja - közölte ma a légitársaság.
  • Ez azért remek hír, mert korábban még csak 545-570 millió fontos nyereségre számított a vállalat a 2014-es pénzügyi évére. Ráadásul az elemzői várakozásokat is felülmúlhatják, mivel a szakértők csal 572 millió fontos profitot várnak a társaságtól.
  • Az 575-580 millió fontos profit pedig 20-21 százalékos növekedésnek felelne meg a tavalyi nyereséghez képest.
  • Az easyJet hivatalos számait majd csak november 18-án ismerhetjük meg, amikor a cég közzéteszi eredményeit.
  • Ezek alapján az látható, hogy sikeres az easyJet új stratégiája, melynek keretében többek között az üzleti ügyfelekre kívánnak nagyobb energiákat fordítani. Az üzleti utasok magához csábításához számos új szolgáltatást indított az easyJet, aminek kezd beérni a gyümölcse. A nagy rivális Ryanair ezt jóval később ismerte fel, és az ír cég csak most augusztusban jelentette be, hogy elindítja Business Pass nevű, az üzletembereket célzó szolgáltatását.
  • Az easyJet az új stratégiájával pedig a hagyományos nagy európai légitársaságoktól (pl. Lufthansa, Air France) is számos utast el tudott csábítani. Ez annak is köszönhető, hogy ezek a nagy cégek számos pilóta-sztrájktól szenvedtek az elmúlt hónapokban, amit a fapados társaságok ki tudtak használni forgalmuk növelésére.
  • Az Air France mostani pilótasztrájkja is kifejezetten jól jött az easyJet-nek, és részben ennek köszönhetően lehet a korábban is vártnál még nagyobb az idei profit.
  • A befektetők értelemszerűen örülnek a várt profitsáv megemelésének, így valósággal zsákolják az easyJet részvényeit. A papírok már 7 százalékos pluszban mozognak.
easyJet napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu