Miért kellett az új forint?

forint
Vágólapra másolva!
A régi bankjegyek elavultak, már nem felelnek meg a követelményeknek, például azért, mert gépeknek és autómatáknak is fel kell tudniuk ismerni őket. Az új bankók szabad szemmel nézve nagyon hasonlítanak majd a régiekre, de fény felé vagy UV-lámpa alá tartva sok újdonságot felfedezhetünk.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2013. június 11-én döntött a jelenleg forgalomban levő forint bankjegysorozat megújításáról. A folyamat 2014 végén veszi kezdetét, amikor a 10 ezer forintosok megjelennek a készpénzforgalomban, ezt követi majd a 20 ezer forintos bankjegy megjelenése, várhatóan 2015 végén, tudjuk meg az MNB tanulmányából.

Elavult a forint

A kibocsátás kezdete, vagyis 1997 óta eltelt évek során a technikai korszerűség és a hamisítókkal szembeni előny megőrzése érdekében több alkalommal is sor került fejlesztésre az egyes veszélyeztetett címleteken, melyekre újabb, a hamisítás ellen hatékonyabban védő, a lakosság és a pénztárosok által is egyszerűbben ellenőrizhető elemek kerültek. A sorozat ugyanakkor műszaki szempontból természetes módon avul és ez a bankjegyek látható dimenziójában elvégzett fejlesztések ellenére fokozatosan érezteti hatását, ami persze tükröződik a hamisítványok minőségében is.

Gondolni kell a gépekre

A bankjegyeket ma már nagy teljesítményű gépekkel számolják, miközben a forgalomképességet és valódiságot is ellenőrzik a másodperc tört része alatt. Természetesen a bankjegyeken található, a másolatoktól az eredeti pénzt egyértelműen megkülönböztető biztonsági elemeket az utcai automatáknak is fel kell ismerniük. Egyre jobb minőségű másolatok készítésére alkalmas irodai vagy otthoni színes sokszorosító eszközöket (fénymásolókat, printereket) lehet vásárolni, melyek akár bankjegyhamisításhoz is felhasználhatók.

Ezek még a régi bankjegyek. Forrás: 123rf.com

Lépést kell tartani

Ezek a készpénzforgalmat is befolyásoló körülmények összetett, új követelményeket állítanak a jegybankok elé. Úgy kell lépést tartani a korunkat meghatározó műszaki fejlődéssel, hogy a bankjegyek képesek legyenek biztosítani a készpénzforgalom zavartalan működését valamennyi érintett szereplő számára, legyen az a lakosság, egy pénztáros vagy éppen egy bankjegyeket kezelő automata.

Fény felé tartva

A bankjegyek teljesen megújulnak, de ez első pillantásra nem érzékelhető, csak műszerekkel ellenőrizhető. A bankjegy papírjában olyan - fény felé tartva, átnézetben látható - vízjel található, amelyben a portré mellett már a címletérték is megjelenik, és az MNB betűk mellett a biztonsági szálon is olvasható a 10.000 értékjelzés.

Szabad szemmel nem látható

Könnyen ellenőrizhető a megújult hologram, melynek egyes elemein az értékjelzés illetve Magyarország címere látható. A pénztárosok számára több, csak UV-lámpával ellenőrizhető elem is található a bankjegyen. UV-A és UV-C fényben is több színben fluoreszkál az Esztergomi Bazilika kupolájának képe és további segítség a pénztárosok számára az is, hogy a hologram fólia egyes elemei fluoreszkálnak. A fejlesztések során az MNB gondolt a vakokra és a gyengén látókra is, akik számára jól tapintható, nagy festékvastagságú felületek segítik az azonosítást.