Vágólapra másolva!
Remek a hangulat az európai és amerikai tőzsdéken, elsősorban a vártnál jóval erősebb amerikai makroadatoknak köszönhetően. Itthon is kitartott a vételi kedv, és az összes blue-chip pluszban tudott zárni. Eközben az arany új éves mélypontra esett, a dollár pedig új kétéves csúcsra erősödött az euróval szemben. 
Vágólapra másolva!
  • A remek amerikai munkaerőpiaci adatoknak örülnek a befektetők a nemzetközi tőzsdéken. Az európai indexeknek további lökést adtak a statisztikák, így 0,8-1,4 százalékos pluszok láthatóak a börzéken.
  • Amerikában pedig kisebb rali bontakozott ki nyitás után, és 0,8-1,2 százalékkal erősödnek az indexek. A Russell 2000 ezzel tovább korrigálja az elmúlt napok esését, és pattan a fontos 1080 pont körüli támaszáról.
  • A vételi kedvet erősítheti a vártnál kedvezőbb amerikai szolgáltató-szektorbeli beszerzési menedzserindex (PMI) is. A Markit PMI-adata 58,9 pontra emelkedett szeptemberben (várt: 58,5 pont), ami a szektor aktivitásának növekedéséről árulkodott.
  • A dollár is folytatja erősödését, és már 1,25-nél mozog az euróval szembeni árfolyama. A dollár ezzel új kétéves csúcsra került. Eközben az arany idei mélypontjára került a dollár erősödése és a remek munkaerőpiaci adatok miatt, és 2 százalékos zuhanás után 1191 dollár körül mocorog.
  • A hatalmas bírságának lehetőségére a UBS 0,6 százalékkal esik, a profitvárakozásai megemelésére az easyJet pedig 6,4 százalékkal drágul.
  • A hazai tőzsdén is jó volt a hangulat, a BUX végül 1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex ezzel a legjobban teljesítő tőzsdemutató volt a régióban.
  • A fő magyar részvények közül az OTP és a Mol lendülete kitartott, a bankpapír 2 százalékkal erősödött (4110 forint), míg az olajpapír 1,1 százalékot drágult (11 940 forint). Hozzájuk mérsékelten csatlakozni tudott a Richter és a Magyar Telekom, előbbi 0,1 százalékot (3955 forint), utóbbi 0,6 százalékot (365 forint) emelkedett.
  • A PannErgy-t viszont megviselhette a távhődíjak visszaesése, és 3,5 százalékos mínuszban zárt.
  • A forint nem tudta megőrizni napközben összeszedett előnyét, és 309-ről 310-ig gyengült vissza az euróval szembeni árfolyama.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu