Hollywood kapuján dörömböl a Netflix

Vágólapra másolva!
A televíziózás átformálása után a mozis világ állóvizét is felkavarná az amerikai online videószolgáltató, a Netflix. Egyszerre mutatnák be filmjüket mozikban és tennék elérhetővé online is.
Vágólapra másolva!

Kihívás előtt Hollywood

Azt már eddig is tudtuk, hogy a Netflix nem sokat törődik a tévés-filmes hagyományokkal. Sorozatainál egyszerre elérhetővé teszi az egész évadot, ahelyett, hogy csak heti egy részt adna ki. De nem riad vissza attól sem, hogy sötétebb, inkább rétegsorozatnak mondható drámákat csináljon, mint mondjuk a House of Cards (magyarul Kártyavár címen fut), amiből nehezebb azért pénz termelni.

Nem olyan régen pedig azt jelentette be, hogy folytatást csinál a 2000-es, négy Oscar szobrocskát begyűjtő Tigris és sárkány kínai-amerikai filmből. De az igazi szenzáció nem ez, hanem, hogy a filmet egyszerre teszi elérhetővé online, előfizetői számára, és mutatja be bizonyos IMAX mozikban. A premiert jövő augusztusra tervezik.

Jelenet a Tigris és Sárkány című filmből. Forrás: InterCom

Jönnek még ilyenek

Emellett pedig a Netflix azt is bejelentette, hogy több nagyobb produkciót is hasonló formában fog megcsinálni. Persze a koncepció nem teljesen új, hiszen már most is találkozhatunk ilyenekkel, de ezeket jellemzően kis független filmes stúdiók forgatják és jellemzően kevés nézőhöz jutnak el.

A Netflix esetében viszont valószínűleg világszerte ismert nagy sztárokkal készült produkciókról beszélhetünk majd, ami tényleg elindíthat egy lavinát a filmes világban is. Persze ez nem egyik napról a másikra történik, és lehet, hogy ez a koncepció nem is fog elterjedni. Mindenesetre merész vállalkozás.

De, hogy komolyan gondolja a filmes világot a Netflix, azt bizonyítja az is, hogy még tavaly szerződést kötött a Weinstein filmstúdióval (akivel egyébként a Tigris és sárkány 2-t is csinálják), hogy 2016-tól exkluzív jogokat kap bizonyos filmjeinek online bemutatására.

Valamint Adam Sandlerrel kötött egy 4 filmre szóló szerződést a cég. Bár kérdés, hogy az egykoron sorozatosan kasszasikereket szállító Sandler, manapság 48 évesen jó választás volt-e. Meglátjuk.

Netflix a tőzsdén

A Netflixről mi is számtalanszor írtunk már az Investoron. A részvény grafikonjáról pedig azt látjuk, hogy az elmúlt években nagy kilengéseket mutatott az árfolyam, 2013 elejétől óriási emelkedést bemutatva. Jelenleg idén felállított mindenkori csúcsa közelében található.

A Netflix árfolyama (Nasdaq) Forrás: Investor.hu, TradingView