Nagy veszélyben az arany és a kakaó

Workers wearing Personal Protective Equipment (PPE) stand inside the contaminated area at the Elwa hospital runned by Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders), on September 7, 2014 in Monrovia. Ebola
TOPSHOTS Workers wearing Personal Protective Equipment (PPE) stand inside the contaminated area at the Elwa hospital runned by Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders), on September 7, 2014 in Monrovia. President Barack Obama said in an interview aired Sunday the US military would help in the fight against fast-spreading Ebola in Africa, but said it would be months before the epidemic slows. Obama said that, in its current form, he did not believe Ebola would reach the United States, but warned the virus could mutate and become a much greater threat to those outside Africa. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
Hatalmas tragédia az emberiség számára a Nyugat-Afrikában dúló Ebola-járvány, amely mindemellett az árupiacokra, illetve az itt tevékenykedő vállalatok számára is jelentős veszélyt jelent.
Vágólapra másolva!

Az Ebola-járvány által leginkább érintett területek, mint Libéria, Guinea és Sierra Leone olyan országokkal határosak, mint Mali, Elefántcsontpart, Szenegál, vagy Bissau-Guinea, akik igen fontos szerepet töltenek a világ arany és kakaóbab termelésében. A Deutsche Bank elemzői szerint ezért jelenleg mindkét árupiaci termék számára az Ebola jelenti a legnagyobb kockázati faktort.

Veszélyben a kakaó és az arany

Habár egyelőre Nyugat-Afrika meghatározó aranytermelő államai még nem néznek farkasszemet szembe az Ebolával, érdemes kiemelni, hogy Ghána a világ 10., míg Mali a 15. legnagyobb kitermelője igen fontos szerepet játszik a nemesfém piacán.

Afrika leendő nagyobb aranytermelő területei Forrás: Deutsche Bank, Investor.hu

A Deutsche Bank elemzésében kitér arra is, hogy az Ebola által sújtott három libériai megye adja az ország kakaóbab termelésének 90 százalékát. Habár Libéria csak a világ kakaóexportjának 0,2 százalékáért felel, az érintett területek egyike éppen a világ legnagyobb kakaóbab-termelőjével határos. Elefántcsontpart adja ugyanis a termés 37,8 százalékát.

Forrás: Investor.hu

Csúszhatnak kitermelési projektek

A DB szakértői szerint a nagyobb bányászati cégek közül egyelőre csak az Arcelor Mittal érintett közvetlenül. A világ legnagyobb acéltermelő vállalata még augusztusban jelentette be, hogy a járvány kitörése miatt kénytelen elhalasztani egyes bányaprojektjeit.

A bányászattal foglalkozó cégek többsége viszont várhatóan tartani tudja majd kitermelését, amit a helyi munkaerőnek köszönhetne. Az utaztatás hiányában ugyanis kevésbé vannak a fertőzésnek kitéve a munkások.

Komoly gazdasági hatásokkal nézhet szembe Nyugat-Afrika

Kétségtelen, hogy az emberi veszteség mellett a gazdasági hatások is komoly gondot okozhatnak majd Nyugat-Afrika egyes államaiban. Az Ebola-járvány ugyanis a gazdasági „növekedés” és az infláció terén is tovagyűrűzhet.

Mi az az Ebola?

Az ebola egy súlyos, magas halálozással járó fertőző betegség, melyet az Ebolavirus nemzetségbe tartozó Ebola-vírusok okoznak. A betegség eleinte klasszikus vírusfertőzés tüneteivel jelentkezik (pl. láz, izomfájdalmak), majd kialakulnak a vérzéses lázra jellemző tünetek, mint a hasmenés, hányás, fokozott vérzékenység, végül többszervi elégtelenség és keringési sokk alakul ki. A betegség a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ebola folyóról kapta a nevét, ahol először okozott járványt 1976-ban. A vírus azóta Afrika különböző pontjain többször is feltűnt.

A 2014-es nyugat-afrikai Ebola-járvány a vírus 1976-os azonosítása óta a legsúlyosabb fertőzés a megbetegedések és az áldozatok számát egyaránt tekintve. A járvány először Guineában bukkant fel 2013 decemberében, ahonnan hónapok alatt továbbterjedt Libériába és Sierra Leonéba, illetve egy libériai utason keresztül a legnépesebb afrikai államban, Nigériában is megjelent. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig 2014. szeptember 30-án azonosították első ízben a vírust.