Így válaszolnak a szankciókra a bankok

Société Généralé napi grafikon
Vágólapra másolva!
Rubel alapú kötvények kibocsátásával igyekeznek önfinanszírozóvá válni a nyugat-európai bankok oroszországi leányai. Az új forrás ugyanakkor közel sem olcsó a leányok számára. 
Vágólapra másolva!
  • Az Oroszország elleni szankciók miatt rubel alapú kötvények kibocsátásával szereznek forrást a nyugat-európai tulajdonú oroszországi bankok - írja a Financial Times.
  • Oroszországban az (eszközállomány szerint) két legnagyobb külföldi banknak számító Société Généralé és a Raiffeisen jelentős összegben adott el rubel alapú vállalati kötvényeket az elmúlt hetekben.
  • A Société Généralé orosz leánya 30 milliárd rubelnyi (750 millió euró) kötvényt adott el az elmúlt két hétben, amiből az anyabankjával szemben fennálló 1,9 milliárd eurónyi kötelezettségének aktuális részét fizetné vissza.
  • A Raiffeisen pedig 10 milliárd rubelnyi kötvényt adott el az elmúlt két hétben.
  • Az európai bankok az EU-s szankciók életbe lépése után egyre inkább arra kényszerítik orosz leányaikat, hogy saját önerőből teremtsenek elő finanszírozási forrásokat ahelyett, hogy az anyabankjaikra támaszkodnának. Az anyabankok azt kívánják ezzel elérni, hogy az orosz leányok jobban ellen tudjanak állni a potenciális további szankciók negatív hatásainak.
  • Ezek a rubel alapú kötvények viszont jóval drágább forrásnak számítanak a leányok számára, mivel a papírok után a SocGen például 10-11 százalékos kupont kénytelen fizetni, szemben a megszokott 4-5 százalékos kamatok helyett.
  • A híreknek örülnek a nagybankok befektetői, a Raiffeisen részvényei 3,1 százalékos pluszban, a Société Généralé 1,2 százalékos pluszban mozognak.
Société Généralé napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Raiffeisen napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu