Elfogyott a lendület a végére

2014.10.07. 08:48

Zárásra kisebb mínuszba csúsztak vissza az amerikai részvényindexek tegnap, miközben ma reggel vegyes teljesítményt láthatunk a nyitva lévő ázsiai tőzsdéken. 

USA: Újra terítéken az AIG kimentése

Elromlott a hangulat a végére New Yorkban és a vezető indexek 0,1-0,3 százalékos mínuszokat hoztak össze. Az S&P500 nem tudott az 50 napos mozgóátlaga fölé kerülni. A leggyengébb a kis- és közepes kapitalizációjú cégeket tömörítő Russel 2000 volt, amely közel egy százalékot veszített értékéből.

Vallomást tett Henry Paulson volt pénzügyminiszter tegnap abban a perben, amit Maurice Greenberg volt AIG vezérigazgató cége, a Starr International indított a kormány ellen. Ugyanis szerinte az AIG (NYSE) 2008-as kimentése 40 milliárd dollárral rövidítette meg az akkori részvényeseket. A héten még Timothy Geithner, az akkori Federal Reserve Bank of New York elnöke és Ben Bernanke is vallomást tesz az ügyben. Greenberg legalább 25 milliárd dolláros kártérítést követel, mert szerinte a kormány akkor sokkal magasabb kamat mellett adott pénzt, mint más intézeteknek.

Végül összesen közel 22 milliárd dollárt fizetett a Facebook (Nasdaq) a WhatsApp üzenetküldő applikációért, mert idő közben emelkedett a Facebook-részvények ára, és a vételár nagy részéért saját részvénnyel fizetett a Facebook. A közösségi médiacég 4,59 milliárd dollárt fizetett készpénzben, valamint 178 millió darab sajátrészvényt és további 46 millió darab korlátozottan értékesíthető részvényt adott a WhatsAppért. Így összesen kb. 21,8 milliárd dollárba került a cég, szemben a korábban tervezett 19 milliárd dollárral.

Tegnap a Hewlett-Packard (Nasdaq) végül 4,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, miután megerősítette, hogy kettő céggé válik szét.

A dollár nagyobbat gyengült a tegnapi kereskedés során, és az euróval szemben egészen az 1,265-ös szintig tért vissza a korábbi 1,25-ös magasságokból. Ezzel gyakorlatilag letörölte a pénteki erősödését a dollár.

A dollár gyengülésével pedig a főbb nyersanyagok is magukra találtak kicsit, az arany újra 1200 dollár fölött jár, míg a WTI típusú olaj 90 dollár a Brent pedig 92,5 dollár közelében mozog.

Barack Obama úgy nyilatkozott hétfőn, hogy kiterjesztik a repülőtéri átvizsgálásokat mind Nyugat-Afrikában, mind pedig az USA-ban, hogy elejét vegyék ebolával fertőzött betegek beutazásának.

ÁZSIA: Gyenge negyedév a Samsungnál

2009 óta a legnagyobb negyedéves profitcsökkenését jelentette be ma a Samsung (Szöul). Az üzemi eredménye 60 százalékkal zuhant, 4100 milliárd wonra (3,8 milliárd dollár) az egy évvel korábbi szinthez képest. Ugyanakkor a részvény 1,3 százalékkal emelkedett, mivel a befektetők már inkább arra spekulálnak, hogy a negyedik negyedéves eredmények jól fognak alakulni az új készülékek miatt.

Nem változtatott a japán jegybank az irányadó rátán és az eszközvásárlási programján sem, ez pedig megfelelt a várakozásoknak. A Nikkei 0,7 százalékos mínuszban van, míg a hongkongi index 0,6 százalékkal emelkedik, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékos pluszban, az ausztrál parkett pedig 0,2 százalékos mínuszban áll.

Forrás: Investor.hu