Jövőre robbanhat az új cafeteriaelem

ügyfélszolgálatok, Ügyfelek várnak a végtörlesztés intézésére a Raiffeisen Bank budapesti székházában
Vágólapra másolva!
A lakáshitel-támogatás január óta cafeteriaelemként adható, és jelenleg a munkáltatók valamivel több, mint 30 százaléka ezzel is segíti dolgozóit. A juttatás öt év alatt összesen ötmillió forinttal, azaz akár havi 83 ezer forinttal járulhat hozzá a dolgozók lakáshitelének törlesztéséhez. 
Vágólapra másolva!

A kormány a személyijövedelemadó-törvény módosításával 2014. január 1-jével tette lehetővé, hogy a cégek adómentesen támogathassák dolgozóik lakáshitel-törlesztését vagy lakásvásárlását. Az Origo által megkérdezett multik egyelőre nem adják munkavállalóiknak az új cafeteriaelemet, és vannak cégek - például a MÁV -, amelyek 2015-től tervezik felvenni a lakáshitel-támogatást.

Nincs tülekedés

Az OTP Banknál eddig május óta lehet igényelni, és eddig 150 cég jelentkezett a vissza nem térítendő, munkáltatói lakáscélú támogatáshoz kapcsolódó szolgáltatása iránt. A bank már az idén több mint 500 szerződés megkötésére számít.

Nincs tolongás Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Raiffeisen Bankban a munkáltatók áprilistól igényelhetik az adómentes támogatást, az FHB Banknál pedig júniustól. Az FHB Bank szerint az új cafeteriaelemért nem tolonganak a munkáltatók, de azt nem árulták el, hány cég igényelte náluk a lakáshitel-támogatást. Az ügyintézés egy kétoldalas szerződés értelmezéséből és aláírásából áll, ami nagyjából tíz percig tart. A Budapest Bank május óta szerződik a munkáltatókkal. A szolgáltatást jelenleg 150 cég veszi igénybe, és havonta átlagosan 3-5 további munkáltató jelzi szerződéskötési szándékát.

Fellendülés jövőre?

Elsőként a kisebb cégek jelentkeztek, de mostanra a több ezer munkavállalót foglalkoztató vállalkozásokkal is sikerült megállapodniuk, mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Az OTP szerint a támogatási igény fellendülésére 2015-ben lehet számítani, az új juttatás bevezetése ugyanis hosszabb folyamat, mint más cafeteriajuttatások esetében. Az első folyósítás előtt ugyanis nagyjából két hónapnyi átfutási idővel kell számolniuk a munkáltatóknak.

A munkaadónak kell lépnie Fotó: Hartl Nagy Tamás

Sok munkavállaló is érdeklődik bankfiókokban a lehetőség iránt, de az OTP Adlak (Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatás) szolgáltatása a munkáltatóknak szól. A bank azt javasolja a munkavállalóknak, hogy jelezzék a munkáltatónak, hogy élnének a lehetőséggel.

Adómentes juttatás

A munkáltatói vissza nem térítendő lakáscélú támogatás előnye, hogy adómentes. Az OTP Adlak a leszerződő munkáltatóktól - díj ellenében - átvállalja a támogatás adómentességi kritériumainak vizsgálati feladatait, és azokról kiállítja a megfelelő igazolást. Igény esetén ellátja a teljes adminisztrációs, eljárási, átutalási és igazolási feladatokat is, amely jelentős terheket vesz le a munkavállalók és a munkáltatók válláról.

Le kell mondani más elemekről

Lakásfókusz.blog.hu azt írja: ha valaki élne a lakáshitel-támogatással, annak más cafeteriaelemről le kell majd mondania. A támogatás nem adható a munkáltatónak a bér egy része helyett, bár az adókedvezménnyel támogatott kifizetések egyik célja a havi hiteltörlesztések megkönnyítése rendszeres munkáltatói támogatáson keresztül.

Havonta akár 83 ezer forint Forrás: MTI/Soós Lajos

Az adómentes támogatás beépíthető a vállalati cafeteria-rendszerbe annak egyik elemeként, ugyanakkor a cafeteriarendszer megléte önmagában nem feltétel a támogatás biztosításához. A cégek öt év alatt összesen ötmillió forinttal, azaz akár havi 83 ezer forinttal támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését.

A munkáltatók harmada adja

A Cafeteriatrend.hu 656 munkáltatót kérdezett meg arról, hogy ad-e munkavállalóinak cafeteriaként lakáshitel-támogatást. A válaszadók 30,18 százaléka már az idén ad ilyen juttatást a munkavállalóinak, 14,94 százalékuk azt jelezte, hogy már túl is van az utaláson – mondta az Origónak Fata László. A cafeteria-szakértő szerint a megkérdezettek 46,64 százaléka 2015-re időzíti ennek az új juttatásnak a bevezetését.

Október elején a nem reprezentatív felmérésben részt vevő munkahelyek mindössze 23,17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sem az idén, sem jövőre nem használja a lakáshitel-támogatást a juttatási rendszerében. Májusban még öt százalékkal többen, vagyis a munkaadók 28,2 százaléka mondta azt, hogy juttatási palettáján a 2014/15-ös időszakban nem igényelhető a lakáshitel-támogatás - tette hozzá Fata László.