Most vásároljunk amerikai részvényt?

2014.10.07. 16:33

Mi a teendő, ha azt látjuk, az amerikai részvénypiacok toronymagasan verik a világ többi részét? Hanyatt-homlok vásároljunk be amerikai részvényekből és várjuk a további növekedést? Netán nézzünk szét a világ többi részén is? Ennek jártunk utána!

Sokat mondónak tűnhet elsőre, ha azt halljuk, hogy az amerikai részvénypiacok 2013 eleje óta 43 százalékkal emelkedtek. Főleg úgy, hogy közben az USA-n kívüli részvénypiacok 15 százalékot tudtak gyarapodni ez idő alatt. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy az idők változnak, ezért a hasonló vizsgálatokat is a lehető legnagyobb időtávra kell elvégeznünk. Lehet, hogy ebből a szemszögből már nem is ennyire egyértelmű a kép.

Mit mond a közelmúlt?

Elsőre nem is kell olyan messzire tekintenünk, elég, ha a 2002-ig megyünk vissza az időben. Nézzük meg, hogyan teljesített két index követő részvényalap, melyek közül az egyik az amerikai részvény piacot követte, a másik pedig az USA-n kívüli globális részvénypiacot. A Vanguard Total International Stock és Total U.S. Stock alakulását vizsgálva azt láthatjuk, hogy a nemzetközi piac 2008-2014 időszakban valóban alulteljesítette az amerikait, előtte viszont majdnem háromszor olyan jól teljesített.

Amerikai és nemzetközi részvény alapok hozamaiForrás: awealthofcommonsense.com, Investor.hu

 Még érdekesebb, ha a teljes(2002-2014-ig tartó) időszakot vesszük, hiszen akkor azt találjuk, hogy a két piac majdnem azonosan teljesít (USA: 139 százalék, nemzetközi: 133 százalék).

Ki volt a jobb hosszútávon?

Az végképp meggyőző, ha a 1970-ig visszamenőleg összehasonlítjuk Európa, USA és a Csendes-óceán térségének (Japán, Ausztrália, Kong Kong, Szingapúr) részvénypiacát. Az eredmények alapján azt láthatjuk, hogy a három térség ebben az időtávban szinte azonosan teljesített: Európa 10,5 százalékot, Csendes-óceán 9,6 százalékot, az USA pedig 10,4 százalékot hozott átlagosan évente. Ha viszont lebontjuk különböző időszakokra, azt tapasztaljuk, hogy a hozamok igencsak szóródnak.

Térségek átlagos éves hozamaiForrás: awealthofcommonsense.com, Investor.hu

Mit lehet tenni?

Ezzel el is érkeztünk a lényeghez. Azt látjuk, hogy több évtizedes időtávban szinte mindegy, melyik térség részvénypiacába fektettünk. Amennyiben viszont nem tudunk ilyen hosszú időre lemondani pénzünkről, akkor mindenképpen nagyobb kockázat mellett kell megtalálnunk a nekünk megfelelő megoldást. Mivel azonban a jövőbe senki nem lát, és láttuk, hogy rövidebb távon nagyon éles váltások jöhetnek, az egyetlen, amit ilyenkor tehetünk, hogy a lehető legtöbb térséget felölelő portfóliót állítunk össze.

Szakszóval élve: globálisan diverzifikáljuk befektetéseinket. Ennek köszönhetően minimalizáljuk az egyes régiók negatív eseményeinek való kitettségünket, bár nyilvánvalóan a nagy szárnyalásokból is csak részben húzunk hasznot. Ebben az esetben nem számítanak az egyes régiók tőzsdéin végbemenő átmeneti visszaesések, hiszen minden térségben lesz kitettségünk. Ha az USA elgyengül, a többi térség között egészen biztos lesz olyan, amelyik növekedni kezd, így a lehetséges veszteségünk kiegyenlítődik, vagy legalábbis mérséklődik.

A diverzifikáció lényege tehát az, hogy a kimagasló helyett megelégszünk a jóval, de ezzel elkerüljük a borzalmasat. Az Investor Trader oldalán számos külföldi kitettségű eszközt vásárolhatunk és meg is kezdhetjük portfóliónk globális diverzifikációját.