Új autóipari óriás születhet

Vágólapra másolva!
Éveken belül egy új autóipari óriás születhet a Fiat vezére szerint, aki két vagy több gyártó összeolvadását vízionálja.
Vágólapra másolva!
  • Egy új autóipari óriás születését kényszeríthetik ki az iparági folyamatok Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója szerint.
  • A vezér úgy véli, hogy néhány éven belül néhány autógyártó összeolvadásából egy új, piacvezető vállalat jöhet létre, mely nagyobb lehet a jelenlegi uralkodó Toyotánál is.
  • Az nem derült ki Marchionne szavaiból, hogy ez a Fiattal vagy a Fiat nélkül fog-e megtörténni. Csupán annyit lehet tudni, hogy a Fiatnak nem sürgős más cégekkel összeolvadni, de mindig figyelemmel követik az ilyen üzletek lehetőségét.
  • Az autóipar szerinte jelenleg nagyon fregmentált, és túl sok vállalat próbál osztozni a piaci tortából. Ráadásul a dinamikus növekedés helyett inkább egy lassabb, de stabli növekedési ütem várhat az autópiacra a következő években. Ez még inkább arra ösztönözheti a vállalatokat, hogy összeolvadással, felvásárlással hozzák kedvező helyzetbe magukat.
  • Ezen túl az összeolvadások mellett szólhat az autóipar egyre versenyképesebbé válása is. A szabályozó hatóságok egyre tisztább, hatékonyabb autókat követelnek meg a gyártóktól, miközben a vásárlók is egyre nagyobb igényekkel lépnek fel a járművekkel szemben (pl. internet-elérés az autókban, hangvezérlés, stb...).
  • Az értékesítések egyszámjegyű várható növekedése miatt ezeket az igényeket és elvárásokat egyedül egyre nehezebben fogják tudni kielégíteni a gyártók.
  • A Fiatnál egyébként hamarosan lezárul a Chryslerrel történő összeolvadás, ami után a közös cég részvényei a New York-i tőzsdén elkezdenek forogni október 13-ától Fiat Chrysler néven.
  • Az összeolvadáshoz rendkívül nagy reményeket fűz a Fiat, és azáltal megpróbálnak a hatodik helyre felkapaszkodni a globális értékesítéseket tekintve a nagy autógyártókkal folytatott versenyben. A cég 2018-ra évente 7 millió darab autót szeretne értékesíteni, ami meglehetősen ambíciózus célnak számít a tavalyi 4,3 milliós eladások után.
Forrás: Investor.hu

  • A befektetőknek tetszenek Marchionne szavai, és a nagy változásokra vonatkozó optimizmusnak köszönhetően a Fiat részvénye 2 százalék feletti pluszban is megfordultak. A rossz hangulatból azonban az olasz cég papírjai sem tudják kivonni magukat, és már csak 0,3 százalékkal erősödnek.
Fiat napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu