100 ezer tonna alma rohadhat el

2014.10.08. 18:20

Nem történt konkrét intézkedés az almapiaci válság enyhítésére, vélik a gazdák. Az almaterméktanács szerint a rövid távú intézkedések nem alkalmasak a termelők versenyképességének fokozására. A gazdák demonstrációra készülnek, szerintük 100 ezer tonna alma fog tönkremenni.

Az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) kivitelezhetetlennek és a piacgazdasággal ellentétesnek tartja, hogy a Magyar Kereskedőház Zrt. felvásárolja a léüzemektől a sűrítményt, a léüzemek pedig a jelenlegi 12 forint helyett visszamenőlegesen is kilogramonként 20 forinttal fizetik ki a léalmát a termelőknek. Hasonlóképpen elvetik azt a lehetőséget is, hogy a kereskedőház kilónként 35 forintért vásárolja fel az étkezési almát.

Oroszország felé nyitnánakForrás: MTI/Máthé Zoltán

Káosz az almapiacon

Az almaszüret végéhez közeledve még most sem született semmilyen konkrét és végrehajtható intézkedés annak ellenére, hogy már négy-öt különböző változata volt a válságkezelő intézkedéseknek – vélik a gazdák. A különböző tervezetek "csak arra voltak jók, hogy összezavarják a piacot, két hetente más irányba tereljék a piaci szereplők gondolkodását, és fokozzák az egyébként sem csekély káoszt és zűrzavart". A gazdák szerint az állam által kontrollált logisztikai központot kell kiépíteni, piacot kell nyitni Oroszország felé, és egy élhető és hatékony támogatási rendszert kell kialakítani "a túlbürokratizált, lassú és életveszélyes rendszer helyett".

100 ezer tonna alma rohad el

Filep László, a mátészalkai agrárgazdasági bizottság elnökségének vezetője szerint a megyében 200 ezer tonna almának nincs piaca és nincs rá feldolgozó kapacitás, ezért minimum 100 ezer tonna gyümölcs fog tönkremenni.