Orvosi ellátás nélkül maradhatnak a volt diákok

érettségi diákok nyár diploma végzettség járulék tb
Nyíregyháza, 2014. május 5. Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi írásbeli vizsga előtt Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnáziumban 2014. május 5-én. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1199 helyszínen 81 496 diák, emelt szinten 48 helyszínen 1848 tanuló tesz érettségit. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Annak a diáknak, aki a nyáron befejezte tanulmányait és még nem tudott elhelyezkedni, az adóhivatalnál egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha egyéb jogcímen nem jogosult egészségügyi ellátásra.
Vágólapra másolva!

A nappali tagozaton tanulók a diákigazolványuk érvényességi idejét követő 45 napig jogosultak egészségügyi ellátásra.

Lejár a diákigazolvány

A munkanélküli fiatalok diákigazolványa október 31-ig érvényes, ezért december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. A járulék havonta 6810 forint, amennyiben a kötelezettség nem áll fenn teljes naptári hónapra, a napi összeg 227 forint.

A járulék havi 6810 forint Forrás: MTI/Balázs Attila

A egészségpénztár ara hívta fel a figyelmet, hogy aki nem jelentkezik be az állami adóhatóságnál a kötelező egészségügyi járulékfizetésre, annak jogviszonya rendezetlen státuszba kerül és az egészségügyi szolgáltató által kötelezően elvégzendő TAJ-ellenőrzésen ún. „piros lámpa” jelzést fog kapni.

Ettől függetlenül jogosult lesz az egészségügyi ellátások teljes körére, hiszen van érvényes TAJ-száma, mivel azonban jogviszonya rendezetlen, az önként nem teljesített járulék megfizetésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal határozattal kötelezi.

A szülő is fizetheti

A járulékfizetést a volt diák beleegyezésével más is teljesítheti, például a szülei. A járulékfizetési kötelezettség bejelentéséhez szükséges adatlap beszerezhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain vagy letölthető www.nav.gov.hu oldalról. A nyomtatványt postán vagy személyesen, illetve Ügyfélkapun keresztül elektronikusan lehet eljuttatni a NAV-hoz.