Leminősítették az OTP leányvállalatát

hitelminősítő, a Standard and Poor's leminősíti fél Európát, Moody's, Fitch
Vágólapra másolva!
Leminősítette az OTP Bank oroszországi érdekeltségét pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban az orosz OTP-leányvállalat eszközminőségi romlásával indokolva a lépést.
Vágólapra másolva!

A Moody’s bejelentette, "Ba2"-ről egy fokozattal "Ba3"-ra rontja az orosz OTP-bank devizában és hazai valutában vezetett betétállományának hosszú távú besorolását. A rontott betéti osztályzat kilátása továbbra is negatív.
Ezzel egy időben a Moody's "D mínusz"-ról "E plusz"-ra rontotta a bank pénzügyierő-osztályzatát, amely így most "b1" alapszintű adósminőség-értékelésnek felel meg.

További leminősítés várhat az OTP leányvállalatára. Forrás: AFP

A Moody's indoklása szerint a minősítési lépések tükrözik a cég azon várakozását, hogy az orosz OTP-érdekeltség eszközminősége még tovább romolhat a következő 1-1,5 évben nyomást gyakorolva a bank jövedelmezőségére, emellett a pénzintézet tőkehelyzete is nyomás alá kerülhet a tartalékolási terhek miatt.

A Moody's szerint az OTP orosz bankja ismét leminősítési nyomás alá kerülhet, ha folytatódik az eszközminőség eróziója és ez további veszteséges működést okoz, ha tovább romlik a bank tőkehelyzete, vagy ha a tulajdonos, az OTP Bank besorolásai romlanak.