Vágólapra másolva!
Heves eladásokban torkollott a tegnapi kereskedés New Yorkban, a vezető indexek nagyot zuhantak. Kevés olyan részvényt lehetett találni a nagyok közül, aki nme esett. Például az Apple ilyen volt.
Vágólapra másolva!

Jelentős esést szenvedtek el a vezető indexek, az S&P500, a Dow Jones és a Nasdaq is 2-2,1 százalékot zuhant. A Russell 2000 pedig 2,7 százalékot törölt le értékéből. A Dow mind a 30 komponense, míg az S&P500 mind a 10 szektora mínuszt hozott össze. Pedig a kereskedés elején még csak néhány pontos elmozdulást láthattunk, ráadásul az Alcoa (NYSE) és a Pepsi (NYSE) gyorsjelentése is jól sikerült. Azonban a befektetők inkább a globális növekedéssel kapcsolatos félelmekre koncentráltak, és kezdtek ismét pánikszerű eladásokba.

Mindent elmond a hangulatról, hogy az Alcoa végül 4,2 százalékot esett, úgy, hogy nyitás előtt még 3 százalékos pluszban is megfordult. Míg a Pepsi 0,4 százalékot veszített értékéből, pedig előtte közel két százalékkal is emelkedett. Az Apple (Nasdaq) részvényét (+0,2%, 101 dollár) viszont sikerült megtámasztania Carl Icahnnek, aki szerint kétszer ennyit érhet a papír.

Ahogy az eladói hullám végigsöpört a New Yorki tőzsdéken, úgy ugrott meg a félelemindexként elhíresült VIX-index. A mutató 24,2 százalékkal emelkedett 18,76 pontra, ami február óta a legmagasabb szintet jelenti.

A globális növekedési félelmek és az újra erősödő dollár az olajat több mint két éves mélypontra küldte, és a nyári csúcsoktól már több mint 20 százalékos mínuszban van a WTI és a Brent is, vagyis beköszöntött a medvepiac. A WTI típusú kőolaj 83,9 dollárnál, míg a Brent 88,5 dollárnál található.

Ahogy a felelem lett úrrá a piacokon, úgy kezdett újra erősödni a dollár, és az 1,278-as szintekről 1,268-ig ereszkedett le az euróval szemben. Ma reggel 1,27 környékén ingadozik. Az arany elmúlt napokban látott szárnyalása is megakadt, az 1230 dolláros szintről, 1222 dollárig jött vissza.

Fütyül a rossz hangulatra viszont a védőruhákat gyártó Lakeland Industries (Nasdaq). Az Ebola-járvánnyal kapcsolatos félelmek miatt folyamatosan húzzák felfelé az árfolyamot. Tegnap 52,5 százalékot rántottak a részvényen, de október elejétől már 150 százalékkal menetelt felfelé a részvény.

Pocsék a hangulat ma az ázsiai tőzsdéken is, ahol 0,6-2 százalékos mínuszok alakultak ki. A leggyengébben az ausztrál index teljesít, de az elmúlt időszakban jól teljesítő, másfél éves csúcson lévő kínai Shanghai Composite is 0,6 százalékot veszített értékéből. Ázsiára az amerikai börzéken tapasztalt rossz hangulat ragadt át, melyen túl a mélyponton lévő olajárak miatt az ázsiai energiaipari cégek is eladói nyomás alá kerültek.

Az amerikai hidegzuhany átterjedhet majd az európai piacokra is, a határidős indexek nagyobb mínuszokat jósolnak nyitásra. Már tegnap sem volt éppen rózsás a hangulat, akkor 0,4-1,3 százalékos csökkenést szedtek össze az európai részvényindexek, egyedül a DAX tartotta magát 0,1 százalékos plusszal.

Vállalati hírek:

Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla Motors (Nasdaq) új, kétmotoros meghajtású S Modellt dob piacra, amivel így akár 275 mérföldet is képes lesz majd megtenni az S modell. A motor hatékonysága is jobb lesz, míg 0-ról 60 mérföld/órára (kb. 100 km/h) 3,2 másodperc alatt gyorsul majd. A leszállítások decemberben kezdődnek majd. Emellett a cég új autópilóta szoftvert is fejleszt, ami bár még nem teszi lehetővé a teljesen embertől független vezetést, de például parkolni képes lesz magától, és más, vezetőt segítő funkcióval is rendelkezik.

Kis pluszt szedett össze piaczárás után az Amazon.com (Nasdaq), miután a társaság bejelentette, megnyitja első fizikai üzlethelyiségét Manhattanben, legalábbis a Dow Jones hírügynökség szerint. Később azonban ezt vissza is adta és 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a kései kereskedést.

Megütötték piaczárás után a Juniper Networks (NYSE) részvényét (-4%), miután a hálózati eszközgyártó profit warningot közölt. Harmadik negyedéves EPS-e 34-36 cent között alakulhat, míg korábban 35-40 centet vártak.

Kisebb pluszba lendült (+0,3%) zárás után a biztonsági és egyéb szoftvereket gyártó Symantec (Nasdaq) árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy két külön társasággá válna szét. Az egyik vállalat a biztonsági szoftverekre, míg a másik az információs technológiára koncentrálna. Ez már a harmadik eset rövid időn belül, amikor egy nagy technológiai cég szétválást jelent be, előbb az eBay (Nasdaq), majd pedig a HP (Nasdaq) határozott hasonlóról.