Csúfosan leégnek az elemzők az eBay-jel

ebay
Vágólapra másolva!
Mesébe illő cégnek tűnik az eBay az elemzők előrejelzéseiben, ám az utóbbi két évben mintha valamiről elfeledkeztek volna. Mesébe illő növekedés helyett a komplett piac elment a vállalat mellett, legalábbis a tőzsdén mindenképp.
Vágólapra másolva!

Persze nem szép dolog ráhúzni a vizes lepedőt az elemzői konszenzusra, de a tények magukért beszélnek. Lássuk!

  • Az elmúlt közel két évben egyetlen elemző sem volt, aki eladásra javasolta volna a részvényeket.
  • Sőt, a "hivatásos szakértők" általában 70-80 százaléka úgy gondolta, venni kell a részvényekből, mert nagy növekedés előtt a cég/árfolyam.
  • Ebből az utóbbi közel két évben szinte semmi nem lett, javarészt a 48-60 dolláros árfolyam között oldalazott a papír. Még szűkebben 51-57 dollár között pattogott ide-oda.
  • Az elemzői 12 havi előretekintő célárakat pedig egyszer sem közelítette meg igazán az árfolyam.
Forrás: Investor.hu

Persze a túlzott optimizmus még nem bűn, meg aztán a sávozásból kiindulva a tartás elvileg indokolt is lehet, mondván nem emelkedik, de legalább nem is esik az árfolyam. 2013 óta viszont a bikapiac csak fokozódott, így miközben az eBay részvények sehová sem mentek, addig az S&P 500 folyamatosan döntött újabbnál újabb csúcsokat.

Forrás: Investor.hu

Ez alapján elég nehezen magyarázható nem csak a vétel, hanem még a tartás ajánlás is. A félreértések elkerülése végett ezzel most nem azt mondjuk, hogy el kell adni az eBay részvényeket. Csak azt, hogy meglehetősen nagy az optimizmus a részvénnyel szemben az utóbbi időben, miközben relatív értelemben nem volt igazán jó befektetés a részvény az elmúlt két évben. Nem árt tehát figyelembe venni, hogy aki az elemzői konszenzust vakon követi, az könnyen megégetheti magát...

Konszenzus és elemzői célárak

Konszenzus: A profi tőzsdei elemzők becsléseit és előrejelzéseit összegyűjtő körképeket szakszóval konszenzusoknak nevezzük. Ezeket az elemzői számokat általban nagy adatszolgátlatók, mint például a Reuters, illetve egyes esetekben a tőzsdei szaksajtó gyűjti és összesíti. A konszenzusokat a fundamentális elemzésben, azon belül is főként a relatív vagy összehasonlító részvényelemzésben lehet hasznosítani, hiszen ez a legközvetlenebb információ arról, hogy hogyan vélekednek a profikt egy-egy részvényről.
Célár: A hivatásos részvényelemzők a legtöbbször az elemzésük végeredményeként célárat is közzétesznek. Ez az az elméleti érték, amit az elemző szerint a részvény egy adott pillanatban - általában mostantól számítva egy év múlva - képviselni fog. Mivel ez kizárólag a cég fundamentumaira alapozott, elméleti érték, semmi garancia nincs rá, hogy a piaci árfolyam valóban el is éri ezt az értéket, de mégis fontos indikációja az elemzői megítélésnek egy részvény esetében.
Ajánlás: Az elemzők a célár mellett általában ajánlással is ellátják a vizsgált részvényt. Ez meglehetősen sokféle lehet, elemzőházról elemzőháza változik, de általában három vagy öt lépcsőből álló skálát követ, aminek egyik végén a legnegatívabb (például eladás vagy alulsúlyozás), a másik végén a legkedvezőbb (például vétel vagy felülsúlyozás), középen pedig a semleges (pl. tartás) megítélés áll. Ezeket az ajánlásokat is lehet konszenzusba gyűjteni, ilyenkor általában számokkal, pl. egy 1-től 5-ig terjedő skálán jelölik az egyes elemzők ajánlását, és ebből számolnak átlagot.