Maradhat az alacsony alapkamat

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) és Balog Ádám, az MNB alelnöke a jegybank országos szakmai konzultációjának első állomásán
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedéves inflációs adat megerősítette, hogy a jelenlegi kamatszintet akár 2015 végéig is szükséges lehet fenntartani az inflációs cél teljesüléséhez - mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Londoni elemzők viszont jelentős kamatvágást jósoltak 2015-re.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két évben a jegybank jelentős, 490 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, illetve további, nemkonvencionális eszközökkel - például a növekedési hitelprogram, önfinanszírozási program - segítette a gazdaság válságból való kilábalását, az inflációs cél elérésének veszélyeztetése nélkül, mondta Balog Ádám, az MNB alelnöke.

A jegybanknak nincs árfolyamcélja Forrás: MTI/Vajda János

Természetes bizonytalanság

A várttól elmaradó szeptemberi inflációs adatnak az inflációs kilátásokra gyakorolt hatását egyelőre nehéz megítélni. A szeptemberi inflációs előrejelzés alappályája negatív tartományba jelezte az inflációt szeptemberre. Míg a havi inflációs adatok előrejelzését természetes bizonytalanság övezi, a várttól eltérő elmozdulások hónapról hónapra ellensúlyozhatják egymást - mondta Balog Ádám.

A rezsicsökkentés hatása nélkül

A harmadik negyedéves infláció (mínusz 0,1 százalék az előző év azonos időszakához képest) csak enyhén maradt el a várttól. Az infláció 2014 végére pozitív tartományba emelkedhet, mivel a rezsicsökkentés már nem érezteti akkor a hatását. A makrogazdasági kilátásokat a decemberi inflációs jelentésben értékeli újra a jegybank - mondta Balog Ádám. Az MNB-nek nincs árfolyamcélja, ezért tartózkodik annak közvetlen befolyásolásától.

Kamatvágást várnak

A Magyar Nemzeti Bank alapkamatának jelentős további csökkentését jósolták hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők a legutóbbi magyarországi inflációs adatok alapján. A Commerzbank elemzői Londonban úgy vélekedtek: az éves összevetésű fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,5 százalékos visszaesése "erőteljes jelzés" arra, hogy módosulhat az MNB monetáris politikája.

London szerint erőteljes jelzés Forrás: MTI/Faludi Imre

A retorikának változnia kell

A múlt hónapban ugyanis nemcsak a teljes kosárra számolt éves infláció zuhant mélyen negatív tartományba, de a maginfláció is meredeken lassult. Pontosan erre a jelzésre vártunk annak megjóslásához, hogy a monetáris tanács retorikájának változnia kell - hangsúlyozták a Commerzbank elemzői. Előrejelzésük szerint az MNB alapkamata a jelenlegi 2,10 százalékról 1,70 százalékra csökken 2015 első negyedéig.