Az idei közgazdasági Nobel-díjat Jean Tirole kapta, aki napjaink egyik legnagyobb közgazdásza. Ő segített megértenünk azokat a piacokat, ahol csak néhány nagyobb szereplő van jelen. A munkássága nyomán szabályozzák ma a monopóliumokat és az olyan nagy cégeket, amelyek uralják a piacukat.

Több iparágat uralnak nagyobb cégek vagy egyetlen monopólium. Ezek az iparágak gyakran nem a társadalom számára leginkább megfelelő módon működnek. Az árak magasabbak lehetnek, mint egy olyan piacon, ahol van valódi verseny, és az új szereplők is nehezebben jelenhetnek meg.

Az idei Nobel-díjas, Jean TiroleForrás: AFP/Eric Cabanis

Jean Tirole már a 80-as évektől kezdve foglalkozik ezekkel a piaci kudarcokkal. Fő kérdése az, hogyan kell a kormányzatnak bánnia a hasonló cégekkel, és miként kell szabályoznia őket. A kutatásai előtt gyakorta hatósági árakat szabtak meg, vagy próbálták megakadályozni a különböző szereplők tiltott együttműködését.

Nem mindig jó a régi módszer

Tirole kutatásai megmutatták, hogy ezek az eszközök csak bizonyos feltételek mellett jelenthetnek megoldást. Máskor viszont többet ártanak, mint használnak. A hatósági árazás költséghatékonyabbá tehet egy vállalatot, de elveheti a profitot is, ami miatt megszűnhetnek a beruházások. Ahogy az sem igaz, hogy az együttműködések megakadályozása mindig hasznos lenne a társadalom számára.

Tehát Tirole szerint a legjobb megoldást mindig az adott piacon kell megtalálni. A kutatásaiban és publikációiban példákon keresztül azokat a lehetséges eszközöket összegezte, amelyek segíthetik a kormányokat, hogy a nagyobb cégek termelékenyebbek legyenek, miközben nő a verseny. 

Bod Péter Ákos szerint egy elismert szakember kapta a díjat

Jean Tirole a szervezetelmélet és a szabályozáselmélet terén fejtett ki komoly munkásságot, és elismerése illeszkedik abba a vonulatba, amelyet George Stigler (1982) vagy John Harsanyi (1994), majd később Auman és Schelling (2005) díjazása jelez. A játékelmélet, a szervezetelmélet, a piaci zavarok és hiányosságok vizsgálata, és az ezekre adandó szabályozási teendők mutatják ugyanis évtizedek óta a modern közgazdaságtan egyik erős szellemi irányzatát - nyilatkozta Bod Péter Ákos az MTI-nek. 

Jean Tirole kiemelkedő elméleti munkásságán túl talán a döntéshozók a piacgazdaság zavaraira irányuló kutatások fontosságát is el kívánták ismerni, hiszen a szabályozási feladatok és teendők a korábbinál sokkal fontosabbak lettek a 2007 utáni pénzügyi zavarok ismeretében. Jean Tirole korábban foglalkozott magyar vonatkozású témákkal is, például a privatizációval még 1990-1991-ben - jegyezte meg Bod Péter Ákos.