Drágul a kötelező biztosítás

Vágólapra másolva!
Másfél év alatt 13 százalékkal nőtt az autók kötelező felelősség biztosítása. Továbbra is átlagosan másfélszern drágábban köthetnek kötelezőt azok, akik autóvásárlás miatt azonnal kénytelenek kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötni, mint azok, akik szerződésük évfordulóján döntenek arról, maradnak-e jelenlegi biztosítójuknál, vagy máshová szerződnek.
Vágólapra másolva!

Az azonnali kötések átlagdíja évente 25 ezer forint volt, az évfordulóváltóknak pedig 16 800 forintos éves díjat kellett fizetniük. Amióta 2013 január elsején bevezették az évközi díjhirdetés lehetőségét, átlagosan 13 százalékot nőtt a személyautókra kötött kgfb-szerződések díja.

Személyautók kgfb-indexe Forrás: Netrisk.hu

A kgfb-index folyamatosan felfelé araszolva immár több mint 16 százalékpontot emelkedett január eleje óta, és az idei csúcsát szeptember végén érte el, mondta Sebestyén László. A Netrisk.hu vezérigazgatója. szerint a kgfb-átlagdíj tartósan emelkedik.

150 kW felett ugrik nagyot a díj

Szakemberek szerint a jövőben sem lehet árcsökkenésre számítani. Minden jel arra utal, hogy az év végi kampányban érintett autósok zöme szintén magasabb díjra számíthat, mint tavaly év végén.
Személyautóknál nagyon eltérő módon jelentkezik a díjemelkedés. Elsősorban a 150 kW feletti teljesítménnyel rendelkező autók átlagdíja növekedett, itt alacsonyabb kártörténeti besorolás mellett több mint harmadával nőttek a díjak tavaly januárhoz képest. Aki nem okozott balesetet, azoknak az átlagdíja minden kategóriában átlag alatt nő.

Forrás:Nektrisk.hu

Díjemelés a novemberi kampányban

Sebestyén László szerint a biztosítók az év végi kampányban óvatosan ugyan, de emelni fogják a díjaikat. Drasztikus változásokra nem kell számítani, mivel a kötelező gépjámű felelősségbiztosítás a leginkább díjérzékeny biztosításfajta.