Jó erőben a forint

2014.10.15. 10:09

Több hónapos csúcspontok közelében jár a forint euróval szembeni jegyzése. Mostanra viszont olyan szintekre érkezett az árfolyam, melyek megnehezíthetik a további erősödést, így innen akár kisebb felfele korrekció is következhet. Könnyen lehet azonban, hogy ez a mozgás csak a korábbi szintek visszatesztelését jelenti majd, melyet követően ismét erősödésbe kezd a forint.

Duplacsúcs formáció rajzolódott ki nyár végén az EURHUF grafikonján, amely általábana a trend megfordulását szokta eredményezni. A forint árfolyam esetében ez egyelőre egy közel 11 forintos erősödést jelentett, melynek során letörte a 200 napos mozgóátlagot, és a 2012 óta tartó trendvonal alá is lecsúszott az árfolyam.

A 305 forintos támasz azonban megfogta a forint erősödését, ahonnan akár kisebb felfelé korrekció is kibontakozhat . A felpattanást a 200 napos mozgóátlag és a trendvonal kettőse által alkotott markáns szint állíthatja meg 308 forint környékén.

Könnyen lehet azonban, hogy ez a gyengülés csupán a korábbi szintek visszatesztelését fogja jelenteni, melyet követően ismét erősödő pályára állhat a forint. Ha év végéhez közeledve a gazdaságpolitikai érdekeknek megfelelően erős tud maradni a forint, akkor technikailag akár a 302 forint/eurós szintet is célba veheti az árfolyam.

EURHUF napi grafikonForrás: AmiBroker, Investor.hu

A hosszabb távú grafikonon jól látszik, hogy mennyire markáns a 317-es ellenállás, amely megakasztotta az EURHUF 2012 óta tartó emelkedését. Megfigyelhető, hogy 2009 óta többször is nekifutott ennek a szintnek, azonban csak egy fals kitörésre futotta, ami igazából a mindenkori csúcsnak számít.

Amennyiben folytatódna a forint erősödése, akár a hosszú távú trendvonalig is visszacsúszhat az árfolyam, amely jelenleg 302,5 körül található. Ezen a szinten még egy másik támasz is található, így amennyiben ezt az erős támaszszintet le tudná törni az árfolyam, akkor akár a 293-as szint körül húzódó 200 hetes mozgóátlagot is megcélozhatná.

EURHUF heti grafikonForrás: AmiBroker, Investor.hu