Az olcsóbb benzintől olcsóbb lehetne a kenyér

liszt német kenyér
A tasty sourdough bread has a sweet little cave. April 2014
Vágólapra másolva!
Az üzemanyag olcsóbb lett, emiatt csökkennek a fuvarozók költségei, ezért idővel lejjebb mehet az általuk szállított termékek, például a kenyér ára. Valószínű azonban, hogy benyelik a nyereséget az útdíj vagy a korábbi üzemanyagár-emelések kompenzálására.
Vágólapra másolva!

Két éve nem volt olyan olcsó az üzemanyag Magyarországon, mint most, a benzin ára 9, a gázolajé 6 forinttal csökkent október 15-én. Két nappal később, pénteken a gázolaj ára 5, a benziné pedig 9 forinttal csökken. Ezzel a döntéssel 400 forint alá, 394-395 forintra mérséklődik a benzin ára, a gázolajé pedig 404-409 forintra csökken.

400 forint alá csökken a benzin átlagára Forrás: MTI/Varga György

Az olcsó üzemanyag azt jelenti, hogy például a pékségből a kenyeret olcsóbban lehet elszállítani a boltokba, ezért a kenyér bolti ára csökkenhet. Más szóval a szállítmányozók költségei csökkennek, és mivel a szállítmányozás minden szektort érint, az üzemanyag árának csökkenése átgyűrűzhet más termékek árába.

Mikor lesz olcsóbb a kenyér?

Csak idő kérdése, hogy az olcsó üzemanyag lejjebb nyomja más termékek árát, véli Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Azt persze nehéz megjósolni, hogy mikor lesz látható az olcsóbb üzemanyag hatása, mert ez hosszabb távú folyamat, akár több hónapba is beletelhet, mondja.

A benzin és a gázolaj fogyasztói ára 2012-2014 között Forrás: MTI

A fuvarozók benyelik

Nem fog más termékek ára csökkenni az olcsó üzemanyag miatt, állítja Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató szakértője. Egyelőre a szállítmányozók nem jelezték, hogy áraik csökkentésére készülnek. A fuvarozók a nemrég bevezetett útdíj és a korábbi üzemanyagár-emelések miatt veszteségeket könyveltek el, a mostani üzemanyagár-csökkenést erre hivatkozva valószínűleg nem fogják érvényesíteni a díjaikban. Annyi Hegedűs Miklós szerint is biztos, hogy az év hátralévő részében nem kell komolyabb áremelésekre számítanunk, de az árcsökkentéseknek kicsi a valószínűsége.

A kenyér bolti árában a szállítás költsége is benne van Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maximilian Schönherr

Lehúzza az inflációt

Az üzemanyagok árának csökkenése, és az, hogy a többi termék ára sem nő (vagy esetleg kismértékben csökken) fékezik az inflációt. "Ha a konkrét számokat nézzük, akkor az inflációs mutatót 0,2-0,4 százalékponttal is lejjebb vihette az alacsony üzemanyagár" - mondja Németh Dávid. Tehát ennek is szerepe volt abban, hogy szeptemberben évtizedek óta nem látott inflációs adat született Magyarországon.

Újabb kamatcsökkentés jöhet?

A Nemzeti Bank és független elemzők 2014 nyarán még arra számítottak, hogy év végére és különösen 2015-re újra felpörög az infláció, amit eddig a rezsicsökkentés fogott vissza. Az üzemanyagár-csökkenés miatt ez késik, tehát elvileg az MNB felülvizsgálhatná a kamatpolitikáját, és tovább vághatná az alapkamatot. Erre azonban kicsi az esély, mert az államadósság-mutatóra a forint árfolyama hatással van, a további kamatvágással a forint gyengülne, az államadósság pedig nőne, hangsúlyozza Hegedűs Miklós. Ha lesz is kamatcsökkentés, az csak nagyon kicsi lehet.