Több a pesszimista, mint az év elején

Vágólapra másolva!
Jelentősen romlott a magyar gazdaság helyzetét pozitívan értékelő magyarok aránya. Júliusban a megkérdezettek 44 százaléka mondta, hogy nincs jó helyzetben a magyar gazdaság, a pesszimisták száma januárban még csak 36 százalékon állt.
Vágólapra másolva!

Júliusban a megkérdezettek 44 százaléka mondta, hogy nincs jó helyzetben a magyar gazdaság, a pesszimisták száma januárban még csak 36 százalékon állt.

A pártszimpátia is számít

A TÁRKI adatai szerint a pártszimpátia alapján is éles különbségek figyelhetők meg . A Fidesz-KDNP szimpatizánsai a legoptimistábbak, de körükben a semleges véleményen lévők aránya is magas.

Forrás: TÁRKI

A többi párt szimpatizánsai inkább pesszimisták, mint optimisták, különösen igaz ez az MSZP és a Jobbik szavazótáborára.

Nőtt a borulátók száma

Január és július között 8 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik borúsan látják a jövőt és az optimisták száma is 9 százalékkal csökkent. Az egyik kategóriába sem sorolhatók száma nem nagyon változott. Júliusban is 34, januárban 33 százalék nyilatkozta azt, hogy közepesnek ítéli meg az ország helyzetét.

Forrás: TÁRKI

A szavazási hajlandósággal kapcsolatban szembetűnő, hogy azok körében magas az optimisták aránya, akik biztosan elmennének szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

Forrás:TÁRKI

Ezzel ellentétben a biztosan nem szavazók körében a pesszimisták aránya a legmagasabb, a nem szavazók kétharmada vélekedik így.