Tovább eshet a benzinár?

tankolás olaj fogyasztás dollár autó
Vágólapra másolva!
Jelentős mértékben csökkent ma a benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon, és elnézve az olajár elmúlt hónapokban mutatott teljesítményét, további áresés is elképezelhető lehet. Ha a forint nem kezd el nagyléptékben gyengülni, akár 400 forint alatti literenkénti üzemanyagárakra is lehet majd példa. 
Vágólapra másolva!

Nyár közepe óta már 27 százalékkal zuhant az olaj árfolyama, ami a hazai üzemanyagárak alakulásán is nyomot hagyott. Bár a hazai benzinár közvetlenül a mediterrán térségben irányadó finomított jegyzésárak alakulásával mozog együtt, mivel a finomítói alapanyag az olaj, ezért értelemszerűen annak változása diktálja a trendszerű mozgásokat.

Márpedig ezek a mozgások eddig az alacsonyabb üzemanyagárak irányába hatottak, ahogy arról ma reggel már a Mokkában is beszéltünk.

Míg tavasszal a benzin ára valahol a 420 forintos magasságban mozgott, most már mindössze 408 forintot kell csak fizetni literjéért, és a gázolajnál is hasonló irányú és mértékű mozgásokat láthattunk. Egy gyors számolással is észrevehető persze, hogy százalékos értelemben az olajár sokkal többet esett, mint a hazai üzemanyagárak, amit több tényező együttesen magyarázza.

A Brent heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor

Egyrészt a hazai üzemanyagárak nagyjából felét az adók teszik ki (áfa és jövedéki adó), így a kiskereskedelmi ár változásában tompítottabban jelenik meg az olajár mozgása. Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy az olajat dollárban mérik, a kutakon pedig forintért tankolunk. Vagyis, ha a forint árfolyama gyengül a dollárhoz képest, az relatíve drágábbá teszi számunkra a hazai tankolást. Ez történt az elmúlt hónapokban is, a forint árfolyama a dollárhoz képest nagyot gyengült, elsősorban azért, mert az Eurózóna és Amerika jegybanki politikájában és az országok gazdasági teljesítményében mutatkozó különbségek a dollár malmára hajtották a vizet. Az euróhoz képest hiába nem gyengült tehát a forint, a dollárral szemben még így is lokális mélypontra futott.

Az forint/dollár árfolyama Forrás: Amibroker, Investor.hu

Jöhet még további esés?

Elnézve az olaj piacán mutatkozó éles trendfordulót, van remény arra, hogy tovább csökkenjenek a hazai üzemanyagárak. Egyszerűen arról van ugyanis szó, hogy miközben a világgazdaság növekedése lassul, ami az olaj keresleti oldalát negatívan befolyásolja, addig a kínálat köszöni szépen, rendben van. Sőt, az OPEC szeptemberben több mint egy éves csúcstermelést produkált a visszatérő líbiai olajnak köszönhetően, és láthatóan a szaúdiak sem sietik el a verbális piaci beavatkozást (úgy tűnik, inkább piaci részesedést akarnak nyerni, nem pedig az árfolyamot stabilizálni).

Márpedig ha ez a környezet fennmarad, akkor az olaj árfolyama újabb lokális mélységekbe is süllyedhet. A piaci folyamatok alapján könnyen remélhetjük, hogy a korábbi 100-120 dolláros sávot elhagyva valahol lejjebb alakul majd ki egy oldalazó mozgás. Hogy hol, arra egyelőre nehéz mit mondani, lehet a 80-100, a 70-90 dolláros sáv, vagy akár egy ezeknél még alacsonyabb is.

Ilyen esetben, ha a forint árfolyammozgása nem rondít bele a képbe, a hazai üzemanyagárak is a 400 forintos szint alá süllyedhetnének, és akár tartósabban is ott maradhatnának. A nagy kérdés persze, hogy a forint mozgása ezt lehetővé teszi-e majd a jövőben. Ezzel kapcsolatban viszont már óvatosabbak vagyunk, ha az év végével elillan a forint technikai tényezőktől segített ereje, könnyen lehet, hogy ismét gyengülés bontakozik majd ki. Ez pedig limitálhatná a hazai üzemanyagárak csökkenését, persze egyelőre nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mégis mennyivel.