Hiányosságokat talált az ÁSZ a Műegyetemen

Légy képben, Aknagránát a Műegyetemen
Vágólapra másolva!
Több ponton is szabálytalanságokat állapított meg az Állami Számvevőszék a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2009 és 2012 közötti gazdálkodásában és vagyonkimutatásában. Az egyetem többek között nem a Kincstárnál vezetett számlán kezelte a hallgatói költségtérítéseket. 
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ adataiból kiderül, hogy a pénzügyi egyensúly biztosított volt, az ellenőrzött időszakban az intézmény eladósodási és likviditási mutatói egyaránt javultak. A számvevők a pénzügyi gazdálkodás és a vagyonkimutatás területén tártak fel szabálytalanságokat. A belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A számvevők a rektornak foglamaztak meg javaslatokat Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kihagyták a Kincstárat

A pénzügyi gazdálkodás területén a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások előirányzatának felhasználása, a működési és felhalmozási bevételek beszedése nem volt szabályszerű. Az ellenőrzés során a szakmai teljesítésigazolás és az érvényesítés hiányára derült fény. Problémaként állapították meg, hogy az intézmény a hallgatói költségtérítéseket nem a Kincstárnál vezetett számlán kezelte.

Problémás vagyonkimutatás

Az intézmény vagyonkimutatása nem volt szabályszerű, több esetben is megsértette a jogszabályokban és a belső szabályozásokban előírtakat. Az egyetem mérlegeiben a feltárt hibák összege minden évben meghaladta a számviteli jogszabályokban rögzített jelentős összeget.

Az ÁSZ az intézmény rektorának, valamint a felsőoktatásért felelős miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.