Sokba kerülne nekünk, ha kétévente választanánk

önkormányzati választás 2014. 
Urnabontás
Budapest, 2014. október 12. Urnabontás az 5. kerületi Sütő utcában, a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban kialakított 9. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Nem lenne annyira jó nekünk, ha kétévente lennének a választások. Ésszerű lenne, ha választásokat minél gyorsabban letudnánk, hiszen a regnáló kormányok hajlamosak lazább költségvetési politikát folytatni a ciklusuk végén.
Vágólapra másolva!

Még egy önkormányzati választás szól majd öt évre, utána visszatérnek a négyéves ciklusra, így kétévente, felváltva lesz majd országgyűlési képviselői, illetve önkormányzati választás – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, hajdú-bihari elnöke Debrecenben. Azóta a Fidesz közölte, hogy nem tervez módosítani az önkormányzati cikluson. Érdemes megvizsgálni, hogyan hat a választás a költségvetésre.

A költségvetési deficit alakulása Magyarországon

(A regnáló miniszterelnököket mindig a következő választás évéig tüntettük fel.)

Sokba kerülhet a gyakori választás

A gyakran megtartott választások akár árthatnak is egy gazdaságnak. A választások előtt ugyanis az épp aktuális kormányerő könnyen dönthet úgy, hogy állami költekezéssel próbálja élénkíteni a gazdaságot. Ez lehet állami építkezések vagy más jellegű beruházás, de akár ellátások növelése is. Erre lehet példát találni minden oldalon a magyar rendszerváltozás utáni időszekben is - lásd a diagramon az 1998-as vagy a 2002-es évet, bár ez utóbbihoz hozzájárult a Medgyessy-kormány 100 napos programja is. Az ilyen költekezéseknek mindig megvan a böjtje a nem megfelelően elköltött állami pénzeket általában kamatostól kell visszafizetni.