Ez nem nagy durranás az Apple-től

technológia kütyü iPad
Vágólapra másolva!
Sok mindent bejelentett az Apple a tegnapi termékbemutatón, ám igazi, forradalmi áttörésről nem volt szó. A befektetők álla nem is esett le, és több mint 1 százalékos mínuszban zárt az Apple árfolyama.
Vágólapra másolva!

iPad, iMac, Yosemite, új iOS

iPad Air 2, és iPad mini 3. Ezek lesznek majd az új tabletek, nekik kell felpörgetni az értékesítést, ami a legutóbbi 5 negyedévben csak egyetlen egyszer tudott értelmezhető növekedést felmutatni. A készülékek 400-500 dollártól lesznek majd elérhetőek, tehát a korábbi Air és mini 2 árfekvése marad életben.

Technológiai szempontból nagy újítások nem érkeztek, vékonyabb lett a tablet, a használati élmény javulhat, ám forradalmi áttörés nem jött. Ezek függvényében nagy kérdés, mennyire sikerül majd felpörgetni az eladásokat, ami az elemzők szerint is komoly nehézséget jelenthet.

Forrás: Fortune, Apple, Investor.hu

Ezen felül bemutatták az új retina kijelzővel bíró iMac-et, ami hardveres szempontból meglehetősen nagy durranásnak nevezhető. Természetesen a Yosemite néven futó új operációs rendszer is elérhetővé vált a bejelentéssel.

Ezzel együtt 850 ezer forintos indulóára meglehetősen magasnak mondható, és nem is feltétlenül a hétköznapi felhasználók számára készült. Bár ezzel együtt is pozitívum az új termék, a Mac súlya nem magas az Apple árbevételén belül, ezért túl nagy jelentőséget a cég szempontjából talán nem kell tulajdonítani pusztán egy jól sikerült iMac bemutatónak.

Forrás: Fortune, Apple, Investor.hu

Ezen felül még azt is bejelentette az Apple, hogy az új iPadeken, illetve az iPhone 6 és 6 Plus készüléken október 20-tól indul az Apple Pay szolgáltatás, persze kizárólag Amerikában. Ezzel együtt az iOS 8.1-es verziója is érezik majd, ahol több olyan "újítás" is lesz majd, ami a felhasználók visszajelzései alapján kerültek vissza a szoftverbe.

Jók a fejlesztések, de...

Nem okoz nagy meglepetést, hogy a befektetők álla ettől azért nem esett le. Ebben vélhetően szerepe volt annak is, hogy tegnap már "kiszivárgott" (talán nem is annyira véletlenül) egy fotó az új iPad-ekről, de talán inkább azért nem volt nagy árfolyammozgás a bejelentésekre, mert az iPadek (és Macek) nem a legfontosabbak az Apple pénzügyi teljesítménye szempontjából.

Ezzel együtt pedig jogos a kérdés, hogy mennyire sikerül majd felpörgetni az értékesítéseket ezekkel a "fejlesztésekkel". Vitán felül áll, hogy a még vékonyabb iPad technológiailag remek újítás, ám hogy pusztán ezért miért kezdenének széles tömegek az Apple termékeinek vásárlásába, az már más tészta.

Ezzel együtt pedig az utóbbi időszakban látható egy trend az Apple-nél, miszerint egyre nagyobb a termékpaletta a különböző szegmensekben, kevésbé fókuszált a vállalat. Ez persze lehet a minél szélesebb vásárlói réteg elérésének egy eszköze, de a Jobs előtti időkben is hasonló jellemezte a vállalatot, ami akkor majdnem a csődhöz vezetett. Nyilván erről most szó sincs, de azért figyelmen kívül hagyni a jelenséget aligha érdemes.

Ami biztos, hogy a tegnapi 1,3 százalékos mínusz után ma ismét 97 dollár felett nyithat az árfolyam, ám az őszi termékbemutatók egyelőre nem tudták a korábbi 100-103 dollár körüli szinteknél magasabbra lökni az árfolyamot, ami azért figyelmeztetés. Még úgy is, ha közben a piaci hangulat rosszra fordult...

Az Apple napi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu