A Lufthansa budapesti járatokat törölt

2014.10.20. 11:01

Kiterjesztik október 20-án délután kezdődő 35 órás sztrájkjukat a Lufthansa pilótái, a munkabeszüntetés miatt a német légitársaság budapesti járatokat is törölt. A Lufthansa honlapja szerint 25 budapesti járatot érint a sztrájk okróber 22-ig. A Budapestről Münchenbe és Frankfurtba, illetve az onnan Budapestre induló gépek nem fognak felszállni.

A mozdonyvezetők után

A Lufthansa pilótáinak újabb munkabeszüntetése alig néhány órával azután kezdődik, hogy véget ért a német mozdonyvezetők sztrájkja, ami miatt szombattól hétfő hajnalig a belföldi távolsági vonatmenetrend kétharmadát törölték.

A pilóták előnyugdíjat akarnakForrás: AFP/Boris Roessler

 

Munkaügyi vita

A munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása. A pilóták szakszervezete korábbi, a társaság későbbi előnyugdíjazást akar, ebben az ügyben ez lesz a nyolcadik pilótasztrájk április vége óta. Az 5400 pilótát képviselő szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves korukban előnyugdíjba mehettek úgy, hogy a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig nyugdíjuk 60 százalékát kapták a vállalati nyugdíjalapból. A vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de emelni akarja az előnyugdíj korhatárát a 2014 év eleje óta belépettek számára. A szakszervezet ezt a megoldást elutasítja, de felajánlották, hogy a szakszervezet beszáll a rendszer finanszírozásába.