Nem okozott csalódást az Apple

Vágólapra másolva!
Hiába emelkedtek az elemzői várakozások az utóbbi hetekben meredeken, az Apple így is hozta a kedvező számokat, aminek a befektetők is örülnek. Az árfolyam ismét 100 dollár felett jár, így akár az Apple-átok is megtörhet.
Vágólapra másolva!

22:40 - Jól sikerültek a számok

  • Sikerült hoznia az elemzői várakozásokat az Apple-nek, az árbevétel 42,1 milliárd dolláros lett, míg az EPS 1,42 dollárt tett ki a harmadik negyedévben. Mindkettő megverte az elemzői várakozásokat.
  • Az iPhone értékesítések is jól alakultak, 39,3 millió darabot sikerült eladni, ugyanakkor csak 12,3 millió iPad talált gazdára, ami némi csalódást jelent.
  • A következő negyedévre a menedzsment 63,5-66,5 milliárd dolláros árbevétel vár, ami az elemzői konszenzusnál szintén kedvezőbb.
  • A kedvező számokra az árfolyam 100,8 dollár közelében jár, ami 1 százalékos pluszt jelent a kereskedés utáni órákban.
  • Részletesebb elemzés holnap jön majd.

17:05 - Ismét lecsaphat az Apple-átok

Ma este fél 11-kor érkezik az Apple harmadik negyedéves gyorsjelentése, ahol talán az iPhone-értékesítések kaphatják a legnagyobb figyelmet, mivel kiderülhet mennyire is volt erős az első két hétben az iPhone 6, valamint a 6 Plus.

A befektetők idegesen várhatják a negyedéves gyorsjelentést, mivel a piaci hangulat nem túl kedvező az utóbbi hetekben, ráadásul a főbb eredménysorokon a várakozások is szépen megugrottak, ami növeli egy esetleges csalódás esélyét.

Forrás: CNN Money, Investor.hu

Az utóbbi 3,5 évben ráadásul egyszer sem sikerült három egymást követő jelentéssel pozitív meglepetést okozni. Bár inkább csak statisztikai játék a számokkal, jó ómennek azért semmiképpen sem számít, mivel akár arra is utalhat, hogy az Apple-lel szembeni befektetői megítélés hajlamos időről-időre túllendülni egyik, vagy másik irányba. Ezzel együtt az utóbbi két évben az EPS-re vonatkozó várakozások alapvetően pontosak voltak.

Forrás: Apple, Investor.hu

Egyáltalán nincs alacsonyan a léc

A harmadik negyedévre vonatkozó elemzői konszenzus alakulása ezzel együtt okot ad a nyugtalanságra, mivel az utóbbi hetekben szinte üstökösként emelkedtek a várakozások. Bár a skála nem számít túl szélesnek, a rövid távú szemléletet jól tükrözi a lenti ábra, ez alapján pedig nincs kizárva, hogy az Apple majd negatív meglepetést okoz a tényleges számokkal.

Forrás: Investor.hu

A jelenlegi negyedévre vonatkozóan is egyre nagyobb az optimizmus, feltehetően az iPhone-októl várt jó teljesítmény miatt. Alig egy hónap alatt ugyanis 8-ról 10 százalékra emelték az árbevételtől várt növekedési ütemet az elemzők, ami több mint másfél éve nem volt példa. Mivel a karácsony miatt ez a negyedév kulcskérdés lehet az Apple számára, ezért egy alacsonyabb becslés a menedzsmenttől alaposan lehűtheti a kedélyeket, ahogyan arra már több negyedéves gyorsjelentésnél is sor került.

Forrás: Investor.hu

A bruttó marginra vonatkozó várakozások minimálisan már meghaladják a menedzsment előrejelzését, ami szintén figyelmeztetésnek számít. Bár az utóbbi két negyedévben bőven konzervatívnak bizonyult a menedzsment prognózisa, eddig egyszer sem szálltak el annyira a várakozások, hogy a sáv felső részét is meghaladták volna.

Forrás: Investor.hu

Tovább pörgő iPhone, szenvedő iPad

Az iPhone-eladások feltehetően tovább pörögtek az előző negyedévben is, az elemzők 37,5 milliós eladásra számítanak, ami 10 százalékos növekedést jelentene éves alapon. Ez az Apple számára a harmadik leggyengébb növekedési ütem lehet az elmúlt évekből, így alapvetően nem tűnnek magasnak a várakozások.

Az iPhone 6 és 6 Plus nyitóhétvégéjén ugyanakkor rekordmennyiségű, 10 millió darab telefont sikerült eladni, ami beleszámít a negyedéves értékesítésekbe. A legalacsonyabb várakozás egyébként 35, a legmagasabb 40 milliós eladással számol, így a növekedés vélhetően sikerült a cégnek.

Forrás: Apple, Investor.hu

Az iPad-értékesítések sorozatban a harmadik egymást követő negyedévben mutathatnak be visszaesést, mivel az elemzők csak 13,5 millió eladott darabbal számolnak. Ha az egy évvel korábbi minimális, 0,3 százalékos növekedéstől eltekintünk, akkor alapvetően másfél éve tartó gyengélkedést láthatunk, ami már nehezen értékelhető egyszeri megingásnak, vagy balszerencsének. Az IDC piacelemző cég szerint pedig a tabletek piaca nincs is igazán lendületben, miután a vásárlók nem akarják olyan gyorsan frissíteni modelljeiket, valamint a nagy kijelzős okostelefonok (phabletek) értékesítése is egyre jobban pörög. Idén 12,1 százalék helyett csak 6,5 százalékos lehet az éves növekedési ütem.

Ennek függvényének pedig tovább marginalizálódhat a szegmens súlya, főleg úgy, ha az előző héten bemutatott új iPad-ek nem tudják majd hozni a várakozásokat. Az egyszerű szolgáltató váltást lehetővé tevő SIM-kártya technológiát leszámítva pedig nem igazán sikerült nagyot húzni, az elemzők nem voltak elragadtatva. Ez persze majd csak a jelenlegi negyedév számai során derülhet ki, ám egy gyenge harmadik negyedév tovább fokozhatja a nyomást a cégen.

Forrás: Apple, Investor.hu

Stabil növekedés mutathatnak a Mac-eladások, a CNN Fortune magazin által készített elemzői konszenzus ugyanis 4,8 millió darabbal számol. Persze vannak olyan elemzők, akik a 4,2 milliós becsléssel visszaesést várnak, míg mások 5,51 millióval számolnak, a konszenzus tehát meglehetősen nagy szórást mutat. Az IDC piackutató cég egyébként közel 5 milliós eladást becsült meg az előző negyedévre, ami alapján az Apple túlteljesíti az 1,7 százalékkal zsugorodó PC-piac egészét.

A Kínából, valamint különböző szoftverekből (pl. iTunes) származó bevételek alakulása szintén fontos lehet, ám megbízható konszenzus ezekre az adatokra nem érhető el. Az iPod-eladásokra közben vélhetően nem helyeződik majd nagy hangsúly, és további zsugorodás jöhet a bevétel alig 1 százalékát kitevő divízióban.

Nem fest jól a technikai kép

Nincs könnyű helyzetben az Apple a gyorsjelentés előtt a technikai kép alapján sem, az árfolyam ugyanis az utóbbi héten letörte az 50 napos mozgóátlagot. Egy esetleges kedvező reakció rövid távon így könnyen lehet, hogy csak az alig 2 százalékos pluszt jelentő 100 dollárig segíti majd az árfolyamot, ám ha ez nem bizonyul elég erős ellenállásnak, a 102-104 dolláros zóna vélhetően masszív akadályt jelenthet majd a részvény számára.

Kedvezőtlen piaci reakció mellett pedig akár a 87-88 dolláros szintekig is zuhanhat a papír, ahol a 200 napos mozgóátlag van. Bár ez több mint 10 százalékos buktát jelentene, ebben a volatilis piaci környezetben erre akár lehet is esély, mert az Apple-től már az elmúlt években is láthattunk hasonlót.

Az Apple napi grafikonja a mai kereskedés előtt (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu