Mégsem csökkent a gyermekszegénység itthon

Szegénység Rókus kórház sorban áll Szent Rókus Kórház épületfotó ételosztás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA HÉTKÖZNAPI Rókus kórház sorban áll Szent Rókus Kórház Budapest, 2014. április 19.
Sor áll a Rákóczi
Budapest, 2014. április 19. Sor áll a Rákóczi úton a Blaha Lujza tér felé, ahol a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szegényélelmezési programját megvalósító Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány munkatársai meleg ételt osztanak 2014. április 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három évben 415 ezerről mintegy 400 ezerre csökkent a szegénységben élő gyermekek száma, mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Szerinte ez a bizonyíték, hogy a kormánynak sikerült megállítania a gyermekszegénységet. De az Eurostat szerint a gyerekek száma is csökkent az elmúlt években, így a valóságban szinte semmit nem változhatott a szegénységben élő gyerekek aránya.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat szerint három év alatt 415 ezerről 400 ezerre csökkent a szegénységben élő gyerekek száma, mondta Czibere Károly. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár következtetése szerint a kormány „megállította a gyermekszegénységet”.

A teljes kép

Ha látni akarjuk a valós képet, akkor viszont meg kell néznünk azt is, hogyan változott a gyerekek száma a kérdéses időszakban. Hiszen lehet, hogy nem született már annyi gyerek, mint régen, és a régi szegény gyerekekből mára szegény felnőttek lettek – ami egyáltalán nem kisebb probléma az ország számára.

A 15 évnél fiatalabbak száma ténylegesen csökkent a kérdéses három évben 1 millió 477 ezerről 1 millió 431 ezerre. Vagyis a csökkenés hasonló, mint a szegénységben élő gyerekek államtitkár által idézett száma esetén. Az arány tehát ezek alapján nem nagyon változott.

Ételosztás a Blaha Lujza téren Forrás: MTI/Mohai Balázs

A felnőtteknek sem jobb

Az Eurostat honlapján nem találtuk meg az államtitkár által említett számokat, de az jól látszik, hogy még ha valóban csökkent is a szegény gyerekek száma, az azért lehet, mert sokan felnőttek lettek mára. És nekik sem jó a helyzetük itthon. A teljes lakosságot nézve 33,5 százalékunk tarthat a teljes elszegényedéstől és a szociális kirekesztéstől. Európában csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet.