Jön az internenetadó

Magyar Telekom napi grafikon
Vágólapra másolva!
Délután jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015-ös adócsomag részleteit, amely igazából komoly változásokat nem tartalmaz. Igaz, a távközlési különadó kiterjesztésére készül a kormány.
Vágólapra másolva!
  • Varga elmondása szerint a megmaradnak a különadók. A bankadó részleges elengedésén ugyan gondolkozik a kormány, de erre a jelenlegi álláas szerint nem jövőre fog sor kerülni.
  • A távközlési adót viszont kiterjesztené a kormány az internetszolgáltatásokra is. A lépés további részletei azonban egyelőre még nem nyilvánosak.
  • Nagyon úgy néz ki, hogy a Magyar Telekomnak egy újabb különadóval kellene szembenéznie. 2010 és 2012 között például mintegy 24-27 milliárd forintot költött el távközlési különadó címen a társaság. Tulajdonképpen ezt váltotta ki később a telefonadó, illetve a közműadó az energiaszolgáltatási tevékenység révén.
  • Habár a részletek egyelőre még nem ismertek, a bejelentésnek nem igazán örültek a befektetők. 353 forintról egészen 345 forintig esett Varga beszédére a Magyar Telekom árfolyama. Jelenleg 348 forinton tartózkodik az árfolyam, azaz közel 1 százalékkal alacsonyabban, mint tegnap záráskor.
  • Egyelőre nem túl bíztató a Magyar Telekom árfolyamának eheti teljesítménye, ugyanis ha folytatódik a csökkenő trend, akkor rövidesen eltörölheti a múlt heti emelkedést is a papír. Ebben az esetben ugyanis újfent a 200 napos mozgóátlag, illetve az emelkedő trendvonal alkotta dupla támasszal találhatná szembe magát az árfolyam nagyjából 337 forint közelében.
Magyar Telekom napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.