Vágólapra másolva!
Rendkívül alacsony érdeklődés jellemezte az ÁKK mai 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukcióját, melynek keretében a kibocsátó csupán a meghirdetett csomag felét értékesítette. Eközben a részvénypiacon ismét  optimizmus lett úrrá, a meghatározó indexek több mint 1 százalékos emelkedést mutatnak.
Vágólapra másolva!

Itt a fordulat?

  • Az ÁKK által értékesíteni kívánt 40 milliárd forintnyi 3 hónapos DKJ-re csupán 32,6 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A kibocsátó ezt látva csak 20 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el.
  • A 0,82-szeres lefedettséget csupán egy aukció lefedettsége múlja alul 2000 óta. 2003 decemberében csupán a meghirdetett mennyiség 0,14-szeresét vitték volna el az ajánlattevők.
  • Az 1,34 százalékos átlaghozam egyaránt 4-4 bázisponttal múlja felül a múlt keddi aukciós átlaghozamot, illetve a tegnapi másodpiaci hozamot.

Kivirult Európa

  • Eközben a részvénypiacokon igen jó hangulat uralkodik a mai kereskedés során, amiben a kedvező gyorsjelentések mellett az EKB-ról érkező hírek játszanak kulcsszerepet. Egyes Reuters értesülések szerint ugyanis decemberben a vállalati kötvények megvételéről hozhat döntés az EKB. A konkrét vásárlások pedig már akár jövő év elején megkezdődhetnek. Egyelőre az EKB-nál tagadták a megjelenteket.
  • Mindenesetre az európai piacokon igen jó hangulat uralkodik, a főbb indexek 0,8-2,2 százalékos emelkedést mutatnak. A DAX például 1,4 százalékos pluszt mutat.
  • A gyorsjelentésekre délután is érdemes lesz odafigyeni, hiszen a Coca-Cola mellett például a McDonald's is előáll számaival.
  • A hazai részvénypiacot elsősorban a Mol (+1,5%) és az OTP (+1%) húzza, míg a Richter a lemaradók táborát erősíti. Ebben szerepe lehet a Barclays elemzőjének is, aki már csak egyenlő súlyozásra ajánlja a gyógyszerpapírt az eddigi felülteljesítéssel szemben. Ráadásul célárát is 4000 forintra vágta 4610 forintról.