Olcsóbban játszhatnak zenét a vendéglátósok

Vágólapra másolva!
Az Artisjus csökkenti a jogdíjakat.
Vágólapra másolva!

A zenei szerzőket képviselő Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület jelentősen, átlagosan 19,5 százalékkal javasolja csökkenteni a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat 2015-től. A szervezet benyújtotta az erről szóló díjszabástervezetét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. A díjszabástervezetről a végső döntést a közigazgatási és igazságügyi miniszter hozza meg, decemberre várható a jóváhagyás.

A méret számít

A tervezet szerint a szerzők, előadók és kiadók csökkentik, egyben egyszerűsítik tarifarendszerüket: a javaslat a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe. A jogvédő iroda szerint ezzel megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, és a meghosszabbított nyitva tartási idő súlya is csökken.

Újra lesz zene

A szakmai szervezetek üdvözlik a zenei jogdíjak csökkentését, mondták a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkárai. Az Artisjus megértette a vendéglátók részletesen ismertetett gazdasági helyzetét, így sikerült elérni a csökkentést, mondta Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára. A vendéglátókra vonatkozó mostani könnyítésnek azért lehet pozitív hatása, mert az elmúlt években számos helyen megszűntették a zeneszolgáltatást a díjak emelkedése miatt, emlékeztetett Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára.