Hogyan érinti a Magyar Telekomot az internetadó?

Magyar Telekom 4G bemutató
Vágólapra másolva!
Szinte teljes egészében letörölte elmúlt heti emelkedését a Magyar Telekom a tegnap bejelentett internetadó következtében. Habár egyelőre még nem látott napvilágot minden részlet az újabb teherrel kapcsolatban, a KBC elemzőinek becslései szerint 14 milliárd forintos nagyságrendű adóval kell szembenéznie a társaságnak.
Vágólapra másolva!

2015-től a távközlési adó internetszolgáltatásokra való kiterjesztéséről számolt be tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Önmagában a bejelentés rossz hír, hiszen a távközlési adó mellett ez egy újabb teher a telekommunikációs szektor vállán.

A bejelentés után tegnap és ma már összesen 4 százalékot csökkent a Magyar Telekom árfolyama. Ezzel pedig egy rendkívül markáns kettős támaszhoz ért el 338 forint közelében a telekompapír, ugyanis itt húzódik a tavaly év végén indult emelkedő trendvonal és a 200 napos mozgóátlag is.

Magyar Telekom napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mit lehet tudni az adóról?

150 forint lehet minden megkezdett gigabájt után az adó mértéke, másrészt a cégek számára fizetendő adó csökkenthető lenne a megelőző üzleti évben megfizetett társasági adóval a törvénytervezet szerint.

20 milliárd forint folyhat be jövőre a költségvetésbe az internetadóból az NGM államtitkára szerint. Egyelőre nem világos, hogy lesz-e a távközlési adóhoz hasonló plafon az internetadó esetében is, ugyanakkor véleményünk szerint, ha lesz is, akkor az a távközlési adóban alkalmazott 700 forinthoz állhat közel.

Mennyi adót fizethet a Magyar Telekom?

A KBC számításai alapján 14 milliárd forint körül alakulhat a teher, amit a Magyar Telekomnak internetadó címén meg kell majd fizetnie egy évben. Igaz, ez az összeg még csökkenthető a tavaly megfizetett társasági adóval, ami azonban a magyar számviteli szabályok szerint csupán 323 millió forint volt. Így jelentős mértékben nem változtatna a befizetendő összegen, ráadásul ebben az elkövetkezendő években sem várható markánsabb fordulat.

Egyelőre a 14 milliárd forintos várakozás is csak durva becslésnek minősül. Ezek alapján úgy tűnhet, hogy a Magyar Telekom fizetné az internetadó jelentős részét (ez a piaci részesedése alapján elsőre túlzónak tűnik), de akár az is előfordulhat, hogy a kormány 20 milliárd forintos bevételi terve tűnik alacsonynak. (A sajtóban először megjelent, iparági szinten 90 milliárd forintos adóteherről szóló becslések viszont túlzóak, amennyiben tényleg plafont kap az új adó).

A kalkulációi szerint mintegy 40-50 forinttal csökkentheti az internetadó a Magyar Telekom részvényenkénti fair értékét, amennyiben a vállalat 4-es EV/EBITDA mutatójából, illetve az évenként részvényenként fizetendő 13 forintos összegből indulunk ki.

Korántsem valószínű viszont, hogy a Magyar Telekom egy az egyben lenyeli az internetadót. Könnyen előfordulhat, hogy azt előbb utóbb részben, vagy egészben átháríthatja előfizetőire.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.