Most 200 milliárdot buknánk a Mol-paketten

tőzsde, címlapi 2:1
Investors look at stock prices at a securities exchange in Shanghai on September 12, 2014. Chinese inflation eased to a four-month low of 2.0 percent in August, official data showed on September 11, with analysts saying the data could allow leaders to further ease monetary policy in the world's number-two economy. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Mintegy 200 milliárdos veszteségnél tart a magyar állam oroszoktól vásárolt Mol-pakettje: eddig 33 milliárdot hozott, míg az értéke majdnem megfeleződött. Az értékvesztés miatt az NFM nem aggódik.
Vágólapra másolva!

A kormány 2011-ben vásárolta meg az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,22 százalékos részesedését 1,88 milliárd euróért – mintegy 498,3 milliárd forintért. Ez összesen 22 179 488 Mol-részvényt jelentett, melyek darabjáért 84,763 eurót (22 467,28 forintot) fizetett a kormány. (Az állam egyébként a magánnyugdíjpénztárak államosításával is hozzájutott Mol-részvényekhez, így jelenleg összesen 24,74 százalékos részesedéssel – 25 857 956 darab részvénnyel – bír az olajipari cégben.)

Csökkenés

Csak az oroszoktól vásárolt pakettet nézve az állam vesztesége közel 200 milliárd, ugyanis a Mol-papírok jelenlegi árfolyama (körülbelül 12 000 forint) miatt ez a vagyon már csupán 266 milliárd forintot ér, ami mintegy 232 milliárdos csökkenést jelent a 2011-es vételárhoz képest.

Somi András, az Investor vezetőelemzője portálunknak elmondta: annak ellenére, hogy az állam részéről ez még nem realizált veszteség – mivel még nem adták el –, jelenleg bukásnak tekinthető.

Eddig 33 milliárdot hozott

Ezt a veszteséget némileg csökkenti a Mol által fizetett osztalék: a Szurgutnyeftyegaztól vásárolt részvényekre vetítve ez 2012-ben – a 2011-es pénzügyi év után – 10,08 milliárd, tavaly 10,25 milliárd volt, míg idén 13,09 milliárd forintot jelent, azaz az oroszoktól vásárolt pakett eddig összesen 33,42 milliárdot hozott.

Ezzel együtt is kijelenthető, hogy ha az állam most akarná eladni a tulajdonrészét, akkor azt csak 198 milliárd forintos veszteséggel tudná megtenni – amennyiben a jelenlegi piaci árfolyamon sikerülne eladnia. Tehát az oroszoktól vásárolt pakett eddig három év alatt hozott 33 milliárdot, míg az értéke 40 százalékkal csökkent.

Kicsit feszített az alábbi infografika, de az összehasonlításból jól látható, hogy mégis mekkora tételt, mekkora nagyságrendet jelent a Mol-pakett a magyar gazdaság szempontjából.

Az NFM nem aggódik

Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, hogy álláspontjuk szerint megérte-e megvásárolni az oroszoktól a Mol-pakettet. Az NFM szerint az adott csomagra, adott napra kiszámított árkülönbözet összegének önmagában való értékelése a befektetés nemzetgazdasági szintű megtérülésének megítélése szempontjából félrevezető lehet, ugyanis a nagyobb részvénycsomagok árazása el is térhet a tőzsdei árfolyamtól.

Csak, ha eladnák

Az NFM szerint a részvények 2011. évi és napi tőzsdei értéke közötti különbözet nem veszteség, mivel tényleges árfolyamveszteség kizárólag akkor keletkezhetne, ha egy részvénycsomagot a vételárnál olcsóbban értékesítenének. Magyarország hosszú távú nemzeti stratégiája szempontjából fontos szerepe van az energetikai szektornak, és benne a Molnak, ami az állam tulajdonosi szerepvállalásának fenntartását indokolja a társaságban – tette hozzá a minisztérium.

Megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, de választ a cikk publikálásáig nem kaptunk.

Szavazzon!

Ön szerint megérte megvásárolni a Mol-pakettet az oroszoktól?