A távközlési szolgáltatókkal egyeztetett Varga Mihály

2014.10.23. 13:54

A távközlési adó kiterjesztését az internetes telefonszolgáltatásokra az indokolja, hogy nagyon sokan áttértek az adókötelezett hagyományos telefonszolgáltatások igénybevételéről az internetes telefonálásra – mondta Varga Mihály szerda délután a szolgáltatók képviselőivel folytatott egyeztetésen.

 Az internetadóról szóló korábbi cikkekről itt olvashat.

 • A miniszter által kezdeményezett megbeszélésre azt követően került sor, hogy napvilágot látott a szaktárca törvénymódosítási tervezete, amely tartalmazta a távközlési adó kiterjesztését. A miniszter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy az internetforgalom után fizetendő távközlési adót a szolgáltatóknak kell befizetniük. 
 • A miniszter tisztázta a szolgáltatókkal azt a félreértést, hogy itt egy új adó bevezetéséről van szó. A törvényjavaslat az adóelkerülési lehetőség megszüntetésére, és nem az internethasználat általános megadóztatására szolgál.
 • A szolgáltatók képviselői nyitottak voltak a probléma közös megoldására, felvetődött az a lehetőség is, hogy az ügyfelek után a szolgáltatók átalánydíjat fizetnek - olvasható az NGM honlapján. A miniszter megfontolásra érdemesnek tartotta azt a felvetést, hogy felső korlátot vezessenek be, és azt is, hogy az alacsony adatforgalmat ne terhelje adó.
 • Az egyeztetés zárásaként Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat módosítására a parlamenti vita lezárásáig van lehetőség.

Mi derült ki eddig az adóról?

 • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd délután a 2015-ös adócsomag részleteinek ismertetése során jelentette be, hogy a kormány kiterjesztené a távközlési adót az internetszolgáltatásokra is.
 • A törvénytervezet szerint a szolgáltatóknak minden egyes megkezdett gigabájt le- és feltöltése esetén 150 forintot kell fizetniük.
 • Habár egyelőre a törvénytervezetben nem szerepel, de Rogán Antal jelezte, hogy célszerűnek tartja egy adófizetési felső korlát bevezetését, „annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel”. 
 • A kormány a távközlési adó internetszolgáltatásra történő kiterjesztésétől 20-25 milliárd forint bevételt vár.

Sokan tiltakoznak...

 • Az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, az internet-előfizetések árának növekedéséhez vezet, ami csökkentheti az internethasználatit – áll az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége közleményében.
 • A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács álláspontja szerint az új adónem terve ésszerűtlen, abszurd és ellentmondásos, bevezetésének legnagyobb vesztesei a hazai információs társadalom tagjai, az internetet napi szinten használó egyének, vállalkozások és közintézmények. Ráadásul az internetadó terve ellent mond a kormányzat és a hatóság szándékainak a Digitális Magyarország fejlesztéseit illetően. A magyar hírközlési ágazat jelenleg is kiugróan magas adóteherrel dolgozik. 
 • A BDO Magyarország szerint az internetadó általános bevezetése jelentős hátrányokat okoz a társadalom és a gazdaság számtalan területén.