Nagy pofont kapott az Amazon

Vágólapra másolva!
Nem sikerült jól az Amazon.com harmadik negyedéves gyorsjelentése, a cég a várnál is nagyobb veszteséget ért el, aminek természetesen nem örülnek a befektetők. Csúnya mínuszban van ma az árfolyam.
Vágólapra másolva!
  • Az e-kereskedelmi óriás 437 millió dolláros nettó veszteséget ért el az előző negyedévben, holott egy évvel ezelőtt csak 41 milliós volt a mínusz. A tisztított EPS ezzel 99 centes mínuszt mutatott, ami még az elemzői konszenzusban szereplő 79 centet is alulmúlta, nem csoda tehát a negatív reakció.
  • Ebben főleg az árbevétel gyatra alakulásának lehetett szerepe, ami ugyan 20,58 milliárd dolláros értékével az előző év azonos időszakához képest 20 százalékos növekedést jelent, ám a várt számoktól azért 200 millióval elmarad.
  • Annál nagyobb csalódást okozott a befektetőknek, hogy a jelenlegi, kulcsfontosságú negyedik negyedéves időszakra csak 27,4-30,3 milliárd dollár körül alakulhat az árbevétel. Az elemzői konszenzus 30,86 milliárd dollárt várt, a csalódás tehát ebből a szempontból is igen indokoltnak számít.
  • Ezzel együtt az Amazon mentségére szóljon, hogy a gyenge teljesítményben azért annak is szerepe van, hogy a társaság komoly összegeket fordít különböző felvásárlásokra, illetve fejlesztésekre, ezek pedig nyomás alatt tartják a nyereséget is.
  • A Fire Phone (a cég első saját gyártású okostelefonja) viszont igen csak csalódást okozott, az elemzők pedig a vártnál gyengébb számokat főleg ezzel magyarázzák.
  • A szakértők egyébként nem is voltak túl kedvesek a vállalattal, a részvényre vonatkozóan több elemező is negatív kilátásainak adott hangot, például a külföldi piacokon várható növekedési ütemet illetően. Ennek függvényében többen is lefelé módosították céláraikat, illetve elemzői ajánlásukat az Amazon részvényével szemben, ami csak olaj a tűzre a negatívvá forduló befektetői hangulat esetén.
  • Az árfolyam ma 8,1 százalékos mínuszban jár, és a 285 dolláros szintet közelíti felülről. Ezzel éves mélypontra esett vissza a vállalat árfolyama, az év elején látott 400 dollárhoz viszonyítva pedig jelentősen gyengén szerepel idén a részvény. Könnyen lehet, hogy a következő hetekben is inkább a gyenge jelentésről, semmint a gyors visszapattanásról szól majd az Amazon.com tőzsdei története.