Vágólapra másolva!
Jól kezdődött a hét az európai piacokon, különösen az osztrák bankok ugrottak a jó hírekre, az Erste és a Raiffeisen is 6-8 százalékos pluszban van nyitás után.
Vágólapra másolva!

25 európai bank bukott meg az EKB stressz tesztjén, derült ki a tegnapi közleményből, miközben az Európai Bankhatóság (EBA) tesztjén 24 bank bukott meg. Az OTP a vizsgálatokon átment, így az MNB által is kiadott közlemény alapján nincs szükség az OTP alaptőkéjének emelésére, vagy más jellemzők módosítására. A fontosabb európai bankok közül, főleg olasz bankok kerültek a listára.

0,5-1 százalékos emelkedésekkel nyitottak a piacok ma Európában, annak ellenére, hogy a tegnapi stressz tesztek során minden ötödik európai nagybank megbukott a vizsgálaton. Igaz a legnagyobbak jól vették a stressz tesztet. Az elmúlt napokban látott jó hangulat ezzel folytatódik, a DAX pedig ismét 9 000 pont felett jár.

Erősek voltak az amerikai piacok a hét utolsó két kereskedési napján is, az S&P500 már 1 965 pont közelében jár, míg a Dow Jones 16 800 pont fölé kapaszkodott vissza. Az elmúlt 4 héten látott gyengélkedést ezzel jelentősen korrigálták a főbb indexek. Elsősorban a jó gyorsjelentések alapozták meg a kedvező piaci hangulatot.

Alulteljesítenek ma a kínai piacok, 0,8-1 százalékos visszaeséseket lehet látni a jó nemzetközi hangulatban. A Nikkei közben 0,6 százalékkal tud erősödni, amiben annak is szerepe lehet, hogy a jen némileg gyengült a dollárral szemben, és jelenleg 108 felett ingadoznak a jegyzések.

Főleg az olasz Monte dei Paschi (Milánó) lehet a nagy vesztes, miután 2,1 milliárd euróval maradt el a tőkekövetelményektől. Akár összeolvadásra is sor kerülhet más bankokkal, írja a Reuters.

Csak egy részét adná el részesedésének a Telecom Italia (Milánó) a Telecom Argentinában, derült ki a cég szombati közleménye alapján. A vevő a korábban már többször hírbe hozott Fintech lehet.

A Microsoft (Nasdaq) 2,5 százalékot tudott erősödni, miután negyedéves nyereségével és árbevételével a várakozások felett tudott teljesíteni. A vezérigazgató szerint a jó teljesítmény nagyban köszönhető a felhő alapú szolgáltatások jó szereplésének is.

Leválasztja a Duracell egységét a Procter & Gamble (NYSE), derült ki a negyedéves gyorsjelentés során. A társaság ezzel együtt hozta az elemzői várakozásokat, így a részvény 2,3 százalékot tudott pénteken erősödni a tőzsdén.

Nagy pofont kapott az Amazon.com (Nasdaq), és egészen 8,3 százalékot zuhant a pénteki kereskedésben. Az e-kereskedelmi óriás a vártnál is nagyobb veszteséget (437 millió dollár) ért el, és az árbevétel sem tud kellő ütemben növekedni. A jelenlegi negyedévre vonatkozó menedzsment-becslés szintén csalódást keltő lett, a Fire Phone névre keresztelt saját gyártású okostelefon értékesítési számaival együtt.

Nem sikerült rosszul a General Motors (NYSE) és a Ford (NYSE) gyorsjelentése sem, egyedül árbevétel soron nem sikerült a Fordnak megverni a várakozásokat. Ezzel együtt az elmúlt két kereskedési napban rosszul teljesítettek a részvények, főleg a Ford kapott nagyobb ütést pénteken, miután 4,3 százalékos mínuszával korrigálta az elmúlt napokban látott emelkedését.