Mit jelent a hosszú távú befektetés?

Vágólapra másolva!
Érdekes belegondolni abba a látszólag komoly ellentmondásba, ami a hosszú távú befektetők nagy részének viselkedésében figyelhető meg. Miért van az, hogy bár tisztában vannak vele, hogy a birtokolt eszközeiket több éves időtávra vásárolták, sokan mégis a hírekre tapadva figyelik például az érintett vállalatok körüli híreket, és ezeknek az árfolyamokra gyakorolt hatásait. A monevator.com segítségével nézzük meg, mi lehet mindennek a hátterében és mi a követendő, ha a ténylegesen hosszú távban gondolkodunk!
Vágólapra másolva!

Befektetéseink megtervezésekor az első kérdések között szerepel, hogy milyen időtávra tudunk lemondani pénzünkről. Ezzel együtt fel kell mérnünk saját kockázattűrő képességünket, és azt lehet mondani, hogy minél nagyobb kockázattal terhelt eszköz vásárlása mellett döntünk, annál hosszabb tartási idő ajánlott. Ha például a befektetési alapok piacán gondolkodunk, a legkevésbé kockázatos pénzpiaci alapokat tanácsos a legrövidebb ideig – akár néhány hétig - tartani, a legnagyobb volatilitással rendelkező részvény alapokat viszont már 5-7 éves időtávra ajánlják.

Mindezzel együtt érdemes belegondolni, hogy a befektetőket érő impulzusok mégis mind a jelenre, és nem a távoli jövőre hívják fel a figyelmet. Mind arra motivál tehát, hogy a piac jelenlegi állapotát és az egyes részvények és alapok jelenlegi vagy közeljövőben várható teljesítményét figyeljük. Nyilvánvalóan ennek hátterében az áll, hogy egyedül ezekre az időtávokra rendelkezünk megbízható hírekkel, az időben egyre nagyobb távra előretekintve az előrejelzés is egyre nagyobb bizonytalansággal terhelt.

Nagy problémákat jelent azonban, ha befektetőként folyamatosan a piacok hullámzását figyeljük. Az aktív befektetők például, akik megszállottan figyelik a piacok ingadozásait, emiatt állandó késztetést érezhetnek a kereskedésre. A túl sok kereskedés azonban megnöveli a költségeket és csökkenti a hozamukat. A folyamatos eladás/vásárlás emellett azt is jelenti, hogy a hozamokat üldözik, ami amellett, hogy a hosszú távú befektetéseknek is ellentmond, megnöveli a nagyobb veszteségek realizálásának veszélyét.

Még a passzív befektetők is megszenvedhetik, ha túl nagy hangsúllyal veszik figyelembe az elemzői véleményeket és a piaci eseményeket. Egy jól diverzifikált, kiegyensúlyozott portfóliót is megzavarhat ugyanis, ha valaki tutinak hitt tippet kap egy elemzőtől és ennek hatására megváltoztatja annak összetételét.

Ragaszkodjunk a tervünkhöz

Ahogy Jack Bogle, a világ egyik legnagyobb és legrégebbi alapkezelője, a Vanguard alapítója is kifejtette, a sikerhez elengedhetetlen, hogy ragaszkodjunk a hosszú távú terveinkhez. Véleménye szerint, nem szabad túl nagy figyelmet szentelni a részvénypiacok pillanatnyi mozgásainak. A legjobb, amit tehetünk tehát, ha figyelmen kívül hagyjuk a jelen mozgásait, és hosszú távra előre tekintve, saját elképzeléseinkhez ragaszkodva növeljük hozamainkat. Mindehhez természetesen a napi híreket is figyelembe kell venni, de csak abban a tekintetben, hogy azoknak milyen hosszabb távú hatásaik várhatók. Nem szabad tehát minden apró rezdülésre reagálni, hiszen azzal a legjobb szándékaink ellenére is a hosszú távú hozamaink csökkentését érhetjük el.