A netadó cégeket vihet csődbe

Vágólapra másolva!
Rengeteg kis- és középvállalkozás szolgáltat kábeles netet.
Vágólapra másolva!

Az internetadó olyan mértékű többletterhet okoz, amely több magyar kis- és középvállalkozásként működő vezetékes szolgáltató működését is ellehetetlenítheti, áll a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) közleményében. Az MKSZ-nek 170 tagja van, amelyek több mint 2,3 millió előfizetőnek nyújtanak kábeltelevíziós, internet- és telefonszolgáltatást. A tagok túlnyomó többsége magyarországi kis- és középvállalkozás.

Téves koncepció

Az internetadó téves koncepción alapul, aránytalan, és a vezetékes, kábeles internetszolgáltatást büntető hatású, diszkriminatív intézkedés lenne, állítja az MKSZ. A forgalmi adatok alapján egyértelmű tény, hogy az internet-előfizetők elsősorban a kábeles internetszolgáltatást használják az érdemi és nagyobb forgalmat igénylő netes tevékenységeikhez, míg a mobilinternet egyelőre jellemzően kiegészítő, alkalmi funkciót lát el. Az adó tervezett maximált mértékét egy előfizető már havonta egy DVD-filmnek megfelelő mennyiségű adat felhasználásával is eléri, vagyis a gyakorlatban a kábeles internetszolgáltatás esetén lényegében minden egyes előfizetőre a maximális adómérték jutna.

Áremelést hoz

Az intézkedés legnagyobb vesztesei az internetet használó ügyfelek milliói lehetnek, véli az MKSZ. Az adó visszaveti az eddigi sokmilliárdos hálózatfejlesztéseket, és az internet sebességének folyamatos további növelése, illetve az előfizetési díjak csökkenése ellen hat.