Mobiltelefonnal akart autót robbantani

Vágólapra másolva!
Egy 39 éves budapesti férfi külön azért vásárolt 100 ezer forintért egy autót, hogy telepakolja gyúlékony anyagokkal, és egy áruház parkolójában megpróbálja felrobbantani. Detonátornak mobiltelefont használt. Kettőtől nyolc évig terjedő börtönre számíthat.
Vágólapra másolva!

A 39 éves férfi 2014. év elején elhatározta, hogy a pirotechnikai hobbija során felhalmozott eszközök, anyagok felhasználásával, valamint egy mobiltelefon (mint távirányítású gyújtószerkezet) segítségével felrobbant egy személygépkocsit úgy, hogy az eseményt közben kamerával felveszi.

Csak ezért vett kocsit

Elhatározásának megfelelően 2014 februárjában közel 100 ezer forintért vásárolt egy gépkocsit, majd ezzel egyidejűleg szerzett egy mobiltelefont is, amelynek felhasználásával egy távolról indítható gyújtóeszközt készített. A tervezett tűz intenzitását úgy akarta növelni, hogy a gépkocsi belsejébe gázpalackokat és benzinnel teli kannákat helyezett el Gyújtóforrásként gyufakötegeket és benzinnel átitatott papírköteget használt.

Egy parkolót szemelt ki

Az előkészületeket követően a férfi 2014. április 7-én a reggeli órákban a felrobbantásra szánt gépkocsit egy XVII. kerületi áruház parkolójában, az épülettől alig két méterre állította le. Ezután visszament a saját gépkocsijához, és onnan felhívta a gyújtószerkezetként szolgáló mobiltelefont. A hívás miatt keletkező elektromos szikra a gépkocsi belsejében tüzet okozott.

Felrobbant volna

A rövid időn belül megjelenő tűzoltók a gépjármű belsejében égő tüzet eloltották, enélkül azonban a tűz átterjedt volna az áruház épületére, a szükségszerűen bekövetkező robbanás pedig a gépkocsi 15-20 méteres körzetében tartózkodó személyekben sérüléseket okozott volna.

Nyolc évet is kaphat

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség közveszélyokozás bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a férfi ellen. Kettőtől nyolc évig terjedő börtönre számíthat.